Prenosimo: Proces se nastavlja uz pad Tužilaštva na prvoj stepenici

0
597

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Tužilaštva da se za osumnjičene u aferi “Respiratori” odredi jednomjesečni pritvor. Za krajnji ishod procesa ova odluka ne mora biti presudna, ali je indikativna s obzirom na okolnosti koje su prethodile, a prije svega na političke reakcije, pozive, alarme i upozorenja da bi pritvor premijera bio potencijalno poguban za FBiH.


Osumnjičenima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću određene su mjere zabrane. Klix.ba je objavio da mjere zabrane podrazumijevaju zabranu sastajanja osumnjičenih i zabranu sastajanja sa svjedocima. To bi u slučaju premijera Fadila Novalića moglo biti veoma specifično. Prije svega jer su prvi svjedoci cijele priče njegovi najbliži saradnici u Vladi i to sekretarka Edita Kalajdžić, ministrica finansija Jelka Milićević, ministar zdravlja Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta premijera Hasan Ganibegović, a tu je i rukovodstvo Federalne uprave civilne zaštite kojima je nadležan upravo Novalić.

Kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju za sada možemo samo slutiti.

Ipak, vratimo se odluci Suda. S obzirom da je Sud izrekao mjere zabrane za osumnjičene, to znači da je prihvatio osnov sumnje za krivična djela koja se spomenutom trojcu stavljaju na teret. Daljnja istraga, eventualna optužnica i suđenje će se zasnivati na osnovu sumnje koji je Tužilaštvo iznijelo, a to je da je postojao plan za stjecanje protivpravne imovinske koristi u koji su bili uključeni i Novalić i Solak i Hodžić.

Osumnjičeni će se braniti sa slobode, a to u ovom prvom dijelu procesa ne ide u prilog Tužilaštvu i to ne samo zbog njihove bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke. Ovdje se radi i o kredibilitetu Tužilaštva koje nije uspjelo uvjeriti Sud da je opravdan zahtjev za pritvorom. U praksi to znači da se proces nastavlja, Tužilaštvo može raditi i na optužnici, ali uz evidentan zaostatak na početku, jer im je prvi zahtjev odbijen.

S druge strane sada se može očekivati još veći pritisak na Tužilaštvo onih koji su ih u prethodna četiri dana maksimalno kritikovali zbog zadržavanja premijera FBiH u pritvoru. SDA, stranka kojoj pripada premijer Novalić već je nakon puštanja Novalića na slobodu javno zatražila ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić. S obzirom da je očekivano da eventualni sudski proces potraje i do dvije godine, SDA je u poziciji da slučaj sa pritvaranjem Novalića okrene u svoju korist i igra na kartu političkog procesa.

Iako su na ročištu pročitane Viber poruke osumnjičenih, ali i svjedoka u ovom procesu koji jasno ukazuju da “ničije maslo nije za ramazana”, odnosno da su mnogi znali mnogo više nego što su javno pričali, pa i sam premijer Novalić, sve zavisi od sposobnosti Tužilaštva da li će ovu naizgled jasnu situaciju znati dovesti do kraja, odnosno pravde.

Pravo je pitanje za političare koji su hapšenje premijera Novalića poredili sa hapšenjem Alije Izetbegovića 1992. pa sa aferom “Agrokomerc”, ali i sa “napadom na Bošnjake”, da li će nakon odluke Suda o puštanju na slobodu možda zaboraviti na takve kvalifikacije i reći da ipak vjeruju sudstvu. A ako je tjerati “mak na konac”, Novalića i ekipu su osumnjičili i pritvor tražili Bošnjaci (troje tužioca), a oslobodila ih je, odnosno odbila prijedlog za jednomjesečni pritvor sutkinja Tatjana Kosović.

I za kraj jako važno pitanje. Bez obzira na odluku Suda i bez obzira što će za mnoge i Novalić i Solak i Hodžić sada biti heroji kojima Tužilaštvo nije uspjelo dokazati ni uvjeriti Sud za pritvor, ostaje otvoreno pitanje šta ćemo sa 100 respiratora koji ne mogu na intenzivnu njegu.

Pa i sam Hodžić u SMS korespondenciji sa premijerom priznaje da respiratori “nisu nekog kvaliteta, ali da mogu poslužiti u manjim bolnicama”. Šta ćemo dakle s robom koja nije kupljena za bolničko liječenje? A novac kad je izdvajan i to čak 10,5 miliona KM javnosti je predstavljeno da su kupljeni kvalitetni respiratori, top ponuda. Šta ako nam nekada zatreba 100 respiratora za intenzivnu njegu? (S. Hambo, Klix.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here