Prenosimo: Ogromna finansijska injekcija za F.K. Sloboda!

Naime, kako ekskluzivno saznajemo nova uprava dobila je zadatak da već u toku kalendarske godine osigura finansijski priliv od minimalno milion KM, čime bi Husićeva ponuda bila više nego nadmašena. Na ovaj zahtjev odgovoreno je pozitivno i date su određene garancije. Dio novca osigurat će lično novi članovi upravnog odbora, dok će se preostali dio prikupiti kroz već dogovorena nova sponzorstva od strane kompanija čiji vlasnici za sada ipak neće biti u upravi Slobode.

Šećerbegović – Kureić: Prije nepune četiri godine puno se obećavalo, a malo uradilo (Foto: TZL.ba arhiva)

Nova uprava prema našim saznanjima je već dogovorila i novog generalnog sponzora koji će u velikoj mjeri učestvovati u zadatku koji se zove: milion KM do 31.12.2023. Kako nam je kazao naš izvor, riječ je o poznatoj tuzlanskoj kompaniji u vlasništvu jednog od najbogatijih Tuzlaka.

Povećano izdvajanje iz gradskog budžeta – cifra prešla milion KM

Pomalo ispod radara prošla je neopaženo vijest da je Gradsko vijeće Tuzle na sjednici 30.05., dakle samo dva dana nakon što je Sloboda ispala iz lige, promjenilo nacrt budžeta u korist Slobode. Iako se očekivalo da će zbog igranja u 1. ligi Federacije taj iznos biti manji, desilo se suprotno.

Naime, umjesto planiranih milion KM za Slobodu, gradsko viječe odlučilo je u ovoj godini iz budžeta za Slobodu izdvojti 1.165 000 KM! Od navedenog iznosa, cca. 300 000 KM se odnosi na reprogram poreskog duga. No, i kada se oduzme ta cifra, Slobodi će itekako ostati prilično ozbiljan iznos.

Mujkanovića i ekipu dočekalo prijatno iznenađenje na računu

Iako smo u domaćem sportu često navikli da kada određena grupa preuzme neki klub, često naiđe na haos, dugovanja, tužbe…Za razliku od prethodnih godina, u Slobodi je sada nešto sasvim suprotno. Naime, novu uprava na računu kluba zatekla je iznos od 240.000 KM, te skoro sve podmirene obaveze za proteklu sezonu.

Iako je bivša uprava tuzlanskog kluba promašila cijeli fudbal kada je sportski segment u pitanju, očito je da im se ne može zamjeriti unutrašnja organizacija kluba i činjenica da je Sloboda možda prvi put nakon dva desetljeća na prvostepenoj komisiji dobila licencu za premijerligaška i eurotakmičenja. Da stvar bude tužna i poražavajuća, upravo u sezoni kada je ispala iz lige!

Budžet od 500 000 KM i potpuna kontrola nad klubom

Iako će Sloboda dobiti značajnu finansijsku injekciju od strane nove uprave, te kroz budžetska sredstva od Grada Tuzla, saznajemo da su ovaj put u gradskoj upravi striktno zahtjevali ozbiljan finansijski odnos prema klubu.

Naime, milion koji novi upravni odbor mora „donijeti“ zahtjevan je prije svega kao garant dugoročne stabilnosti i kao dokaz ozbiljnosti namjera novog rukovodstva. Ostatak novca bit će planiran za naredne sezone u kojima je planiran povratak u Premijer ligu BiH.

Imamović – Lugavić: Imamović se itekako miješao u rad FK Slobode, ali bez velike koristi za klub – hoće li Lugavić vratiti nadu tuzlanskom sportu? (Foto: Ilustracija)

Osim toga, nova uprava će za svaku narednu sezonu lično ili kroz dodatna sponzorstva, na gradsku tranšu biti u obavezi da godišnje prihoduje minimalno 500.000 KM.

Kako saznajemo, novo rukovodstvo će svakih šest mjeseci gradskoj upravi ali i Skupštini kluba koja u međuvremenu bude imenovana morati predstaviti detaljan finansijski izvještaj o utrošku sredstava.

Upravo toliko iznosit će budžet za novu sezonu u 1. ligi Federacije. Za razliku od prethodnih godina, budžet kluba će se planirati sezonski, a ne godišnje! Novo rukovostvo Slobode procjenilo da je budžet od oko 500 000 KM sasvim dovoljan za povratak u društvo najboljih. Sa tim budžetom, Tuzlaci bi definitivno imali najveći budžet u ligi. Ostatak novca usmjerit će se na rješavanje obaveza koje budu dospjevale, zatim u potpunu reorganizaciju omladinskog pogona, dok se u „Rudarskoj 2“ nadaju da će dobar dio kolača ostati upravo za Premijer ligu.

Sa viškom novca koji sigurno neće biti bezazlen, uz novu gradsku tranšu u 2024. godini, već u prvoj premijerligaškoj sezoni (ukoliko Sloboda odmah izbori povratak), Tuzlaci bi mogli imati kasu punu do vrha.

Grad Tuzla dugoročno rješava pitanje Slobode ali i sporta u „gradu soli“

Nakon brojnih turbulentnih dešavanja vezanih za F.K. Sloboda tokom proteklog perioda, u gradskoj upravi odlučili su riješiti pitanje Slobode ali i još nekih sportskih kolektiva. Naime, gradski čelnici već duže od decenije trpe ogromne kritike javnosti koje se odnose na nebrigu o sportskim kolektivima u Tuzli koji, pa je novi gradonačelnik Zijad Lugavić (nekadašnji direktor JU Gradski stadion Tušanj – op. TL) odlučio da konačno riješi i to pitanje.

Prema našim informacijama, pišu Sportske.ba, u pripremi je nacrt odluke prema kojoj će se F.K. Sloboda, OKK Sloboda, R.K. Sloboda, te ŽKK Jedinstvo proglasiti klubovima od strateškog interesa za Grad Tuzlu, te će za iste biti odvojano 3.5% gradskog budžeta u narednim godinama, od čega samo za F.K. Sloboda 2%, odnosno blizu 1.5 miliona KM godišnje.

Ovim bi prijedlogom Grad Tuzla riješio dugoročno i stabilno finansiranje tuzlanskih klubova. No, da se novac neće dodjeliti tek tako, u okviru prijedloga odluke, od upravnih odbora tuzlanskih klubova tražit će se godišnje detaljno podnošenje izvještaja, koje će ići na ocjenjivanje gradskom vijeću.

otkazana skupstina fk sloboda azmir husic nije dostavio spisak sa imenima novih clanova uo
Azmir Husić – navijači Fukare su ga željeli, gradske vlasti su imale druge ideje (Foto: Arhiva/TL)

Kako nam je prenio naš izvor, upravo jedan od razloga neimenovanja Husića za predsjednika Slobode krije se u planu Grada Tuzle za Slobodu. Naime, iako u gradskoj upravi nisu bili protiv Husića ukoliko on bude jedini kandidat za predsjednika, nisu baš ni blagonaklono gledali prema njegovom potencijalnom imenovanju upravo u momentu kada je bio spreman ozbiljan finansijski paket pomoći i dugoročni plan za Slobodu.

Iz Gradske uprave Tuzla nisu željeli na tako ozbiljan način ući u kompletnu priču, a da se kompletna moć i većina u Skupštini Slobode nalazi u rukama jednog čovjeka, pri čemu su nemogućim smatrali konstantnu kontrolu trošenja novca i pravilnog poslovanja kluba. Da je Husić kojim slučajem i imenovan za predsjednika, inicijativa i plan za Slobodu bi propali i ne bi bili realizovani, iako bi u Sloboda i dalje imala podršku iz budžeta, ali ne na način kako je to sada i planirano.

Vlada TK spremna pomoći Slobodi

Osim plana koji za Slobodu koji će uskoro predstavii Grad Tuzla, prema našim informacijama, očekuju se pozitivne reakcije i od Vlade Tuzlanskog kantona.

Hoće li se igrači radovati povratku u Premijer ligu BiH na kraju dolazeće sezone? (Foto: D. Zabuš, arhiva)

Kako saznajemo, za sada je sve na nivou razgovora ali postoji prijedlog prema kojem bi se F.K. Sloboda ali i još neki sportski kolektivi sa Tuzlanskog kantona mogli naći u okviru finansiranja vrhunskog sporta. Prema našim informacijama, u Vladi TK postoji itekako raspoloženje da se F.K. Sloboda uključi u redovnu godišnju stavku budžeta, pri čemu bu klub iz „Rudarske 2“ od kantonalnih vlasti godišnje dobijao iznos od oko 500 000 KM godišnje, navode Sportske.ba.

Iako će za mnoge biti iznenađujuće zašto su se ove inicijative pojavile baš sada, prema našim informacijama, ovo su ideje koje su planirane mnogo ranije, čak i prije nego što će F.K. Sloboda ispasti iz Premijer lige BiH.

Prema našim informacijama, nova uprava Slobode ima odlične konekcije sa trenutnom Vladom TK, pa bi se konkretniji razgovoru na ovu temu itekako mogli očekivati u narednim danima.

Ukoliko se sve navedeno realizuje, nema sumnje da će Sloboda u narednim godinama sigurno biti finansijski stabilan klub, ali nova Skupština i uprava kluba itekako će imati ozbiljan zadatak u vođenju stogodišnjeg velikana. (Sportske.ba)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

One comment

  1. pa pokrasti će sve do zadnje marke bar je to 100% jasno.
    30 godina muzu FK Slobodu, zašto bi sad prestali kad će toliko novaca ući i klub. Al neka navijači nasjedaju ove priče. Jedan dan će im sijevnuti i zapalit će kompletan stadion i ničeg neće biti više. 100 godišnja patnja će biti okončana. Ko je optimista i misli da će biti bolje taj ima svoju punku od sredstava. Dobiće portali,neke medijske kućice koju marku, a sve će se poslije toga zapaljenja stadiona svaliti na leđa navijača. Prosječnom navijaču već je svejedno,jer toliko dugo muče i njih i klub da više i taj ekstremni potez neće biti preveliko iznenađenje. Volio bi da sam u zabludi,al ispadalo je da sam u zabludi bio 30 godina.
    VOLIM TE SLOBODO

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *