Preminuo poznati glumac Žarko Laušević

Glumac se posljednjih mjeseci imao problema s plućima, a nakon što je otpušten na kućno liječenje namjeravao je snimati treću sezonu serije “Kalkanski krugovi” u kojoj igra lik Velibora Matića

u americi preminuo poznati jugoslovenski glumac zarko lausevic
Žarko Laušević

Glumac se posljednjih mjeseci imao problema s plućima, a nakon što je otpušten na kućno liječenje namjeravao je snimati treću sezonu serije “Kalkanski krugovi” u kojoj igra lik Velibora Matića

Glumac se posljednjih mjeseci imao problema s plućima, a nakon što je otpušten na kućno liječenje namjeravao je snimati treću sezonu serije “Kalkanski krugovi” u kojoj igra lik Velibora Matića.

Laušević  je hitno hospitalizovan u augustu, kada je njegovo narušeno zdravstveno stanje od prije nekoliko mjeseci kulminiralo pa je hitno hospitalizovan.

Podsjetimo, Laušević je rođen na Cetinju.  Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ulogom u filmu Progon debitovao je na filmu 1982. godine. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima Savamala i Direktan prenos. Slavu mu je donijela uloga Šilje u seriji “Sivi dom“. Za ulogu u filmu koji je nastao u koprodukciji hrvatske i srpske kinematografije Oficir s ružom iz 1987., dobio je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg glavnog glumca. U ljeto 1993. godine, Laušević je napadnut od grupe huligana ispred jednog kafića u Podgorici.

U samoobrani je iz svog pištolja usmrtio dvojicu napadača, a trećeg teško ranio. Najprije je osuđen na 13 godina zatvora, a 1998. kazna mu je promijenjena na 4 godine zatvora. Pušten je nakon što je odslužio 4,5 godine. Od 1999. je u Sjedinjenim Američkim Državama. Odlukom Vrhovnog suda 2001. godine, ponovno je osuđen na 13 godina zatvora, a 2011. pomilovao ga je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

O svojim iskustvima u zatvoru napisao je i tri knjige, a “Godina prođe, dan nikad” postala je bestseler u Srbiji, ali i cijeloj regiji. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *