Preminuo legendarni pjevač Đorđe Marjanović

Prvi put je zapjevao na audiciji pjevača zabavne muzike koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, a ubrzo je posato zvijezda estrade

0
280
"ko nekad u osam..." - Đorđe Marjanović (Foto: Arhiva)

Legenda jugoslovenske zabavne muzike, Đorđe Marjanović, preminuo je u 90. godini života.

Bio je najpopularniji tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka u SFR Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu i, po mnogima, najveća zvijezda jugoslovenske zabavne muzike.

Rođen je u Kučevu. Gimnaziju je završio u Požarevcu, nakon čega je u Beogradu studirao farmaciju. Pošto je zapostavio studije, novac je zarađivao istovarajući vagone na željezničkoj stanici, raznoseći mlijeko i novine, radeći kao inkasant u Radio Beogradu i statirajući u filmu „Svi na more“ i predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvi put je zapjevao na audiciji pjevača zabavne muzike koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pjevao na igrankama i zabavama u gradu.

Prelomni trenutak dogodio se 1958. godine u Nišu kada je postao velika zvijezda estrade na prostorima Balkana, a vrlo veliku popularnost ostvario je u SSSR-u.

Preminuo je u toku dana od posljedica koronavirusa. “Lazarela”, “Zviždu u 8”, “Romana”, i “Moje ludo srce” samo su neki od njegovih nezaboravvnih hitova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here