Tužna vijest: Preminuo general Hazim Šadić

Preminuo general Hazim Šadić, nakon duge i teške bolesti, u 78. godini. Dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” iz Čelića.

0
685
Preminuo general Hazim Šadić Foto:Arhiv Tuzlalive (Foto: Arhiva)

Nakon duge i teške bolesti jučer, u 18,10 sati, u Tuzli je u 78. godini preminuo general Hazim Šadić, bivši komandant 2. korpusa Armije BiH, vojni ataše u Turskoj, dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Hazim Šadić je rođen 6. novembra 1943. godine kao deseto dijete u porodici Šadić, u Čeliću. Po završetku osmogodišnjeg školovanja u rodnom mjestu, nastavlja školovanje u Srednjoj vojnoj školi u Sarajevu, a 1968. godine završava Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu.

Naredbom ministra odbrane RBiH u aprilu 1992. godine postavljen je za načelnika Okružnog štaba TO Tuzla, a Naredbom Predsjedništva Republike BiH u oktobru 1992. godine postavljen je za načelnika Štaba 2. Korpusa ARBiH.

Odlukom Predsjedništva Republike BiH u februaru 1993. godine postavljen je na dužnost komandanta 2. Korpusa ARBiH.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a ukazom Predsjedništva od 29. februara 2000. godine proizveden je u čin generalmajora.

Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1993. godine.

Mnogi će se pripadnici Armije RBiH složiti da je bio najomiljeniji komandant korpusa.

Početkom godine operisan je od tumora debelog crijeva. Informacije su ukazivale da je operacija uspjela i počeo se oporavljati. Ovog mjeseca, međutim, imao je još dvije operacije, nije se oporavio. Pitanje za struku: Je li sve urađeno kako treba? Ili je sada možda deplasirano…

Naknadno ćemo saopćiti mjesto i vrijeme komemoracije, ispraćaja i ukopa tijela generala Šadića. (RI)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here