Premijerom “Protekcije” započelo obilježavanje 100. godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo

Premijerom “Protekcije”, prve predstave ikada odigrane na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo, ali ovaj put u režiji Kokana Mladenovića, započelo je obilježavanje velikog jubileja – stote godišnjice rada i djelovanja Kuće na Obali.

Premijeri su prisustvovale brojne zvanice, počev od samog reditelja, preko trenutnog i bivšeg direktora Narodnog pozorišta – Dine Mustafića i Izudina Bajrovića, a tu je bio i načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Predstava koja proziva političare i poziva na rušenje vlasti prilagođena je stilu današnjeg vremena kako bi istovremeno bila primamljiva svim generacijama.

Za adaptaciju teksta je zaslužna Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, a saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić.

Ranije je Mladenović kazao kako su se tokom priprema zaprepastili podudaranjem afera koje se otkrivaju kroz predstavu sa onima koje se trenutno otkrivaju u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku Balkana.

Istaknuo je da u predstavi neće biti imena, ali da će svi moći prepoznati pripadnike “grabežljive političke elite” te da sve nerazjašnjene afere igra glavni junak koji je narod oštetio za više od milijardu eura.

Nušićeva “Protekcija” je do sada dva puta postavljana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, prvi put 23. oktobra 1921. kao prva predstava ikada Kuće na Obali i drugi put 10. aprila 1963. godine.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Prva repriza će biti izvedena 22. oktobra 2021. godine, a druga repriza 23. oktobra 2021. godine. (Klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *