Premijera predstave „Hamlet“ otvara 27. Tuzlanske pozorišne dane

0
198
dvadeset i sedmi pozorisni dani narodno pozoriste tuzla
Tuzlanski pozorišni dani publici će donijet mnošto događaja (Foto: rtvslon)

Dvadesetsedmi po redu Tuzlanski pozorišni dani koji će trajati od 10. do 20. decembra tuzlankoj publici donijet će mnošto događaja. Organizacija je i ove godine bila teška, naročito zbog pandemije kada se događaji otkazuju. Kako su ovakvi događaji u posljednje vrijeme postali rijetkost oni su i više nego korisni za građanstvo.

„Praviti bilo šta u vremenu pandemije zaista predstavlja podvig i mi smo sretni i zadovoljni što smo uspjeli sklopiti reviju u desetak dana. Korist te revije je višestruka. Publika se obogućuje tako što gleda što nema priliku da gleda svakog dana, a sa druge strane naše kolege iz drugih pozorišnih kuća imaju priliku da ono što rade predstavi tuzlanskoj publici, koja voli pozorište, cijeni pozorišta i koja je šta je dobra predstava“ rekao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodno pozorišta Tuzla.

Tuzlanski pozorišni dani otvaraju se premijerom predstave Šekspirovog „Hamleta“ dramaturga i reditelja Zlatka Pakovića koji naglašava da je Hamlet jedan od najvećih pozorišnih komada ikada napisanih, a koji je upravo uradio ono što je svrha pozorišta, a to je ukazivanje i razotkrivanje problematike u društvu.

„Nama je Šekspir kroz Hamleta pokazao da pomoću pozorišne predstave kada zakažu sve ostale institucije moguće je dokazati zloćine koji su u tom društvu skrivene. Sve ono na čemu jedan režim počiva, a sva ona zlodjela pozorišna predstava ima obavezu da ih razotkri da ih učini javnim i da na osnovu tih dokaza kasnije mogu kazniti.“ naglasio je Zlatko Patković, reditelj

Lik Ofelije utjelovila je tuzlanska glumica u Narodnom pozorištu Tuzla Jasmina Ibrahimović kojoj je rad na ulozi predstavljao veliki zalogaj jer je uloga bila zahtjevna ali joj je ona , kako ističe, pristupila na veoma profesionalan način.

„Za tu scenu ludila sam potražila stručnu pomoć kako bih iznijela na što bolji način i nekako za sve ljude koji su to preživjeli na što dostojanstven način. Jednostavno sam se trudila da tu ulogu iznesem sa puno poštovanja prema tim ljudima kojima se dešavaju te stvari.“ naglasila je Jasmina Ibrahimović, glumica

Hamleta u predstavi igra Elvis Jahić, koji navodi da je rad na ulozi znao trajati i do 15 sati u jednom danu, ali da rad na Šekspirovim likovima je jako kompleksan i dugotrajan.

„Bilo je dobro raditi ,vazda se dobija neki dojam. Koliko god vremena da je potrošeno kada radiš Šekspira nikad nije dovoljno. Ovdje je to isto slučaj i svi su radili duplo da se ovo izvede u dva mjeseca“ naglasio je Elvis Jahić, glumac

Posebnu čar predstave predstavlja i kostimografija koju je izradila Vesna Teodosić., kostimograf pri Narodnom pozorištu Tuzla, a pri izradi samo kostimografskog riješenja koristila se mnogo raznim spisima iz doba u kojima je pisano dijelo, ali opet prilaghođavajući ga sadašnjosti i

“Još smo se poslužli naime bili su zakoni o pravu nošenja određenih boja i materijala i to je zanimljivost koju smo primjenili kako bi našli koloristički ključ za kostimografsko riješenje u ovoj predstavu“ zaključila je Vesna Teodosić, kostimograf.

Pored premijere Hamleta, u toku pozorišnih dana bit će uprilične i dvije premijere „Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507“ i premijera dječije predstave „Snjeguljica“ u režiji Midhata Kušljugića koji ovom predstavom obilježaa 25 godina uspješnog umjetničkog rada, a i propratni sadržaj u vidu izložbe pozorišne fotografije Darija Matića i promocije knjige profesora Kadrije Hodžića. (rtvslon)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here