Premijer Halilagić upriličio prijem za ekipu spasilaca

„Hvala vam za izuzetan profesionalizam, hvala za požrtvovanost, za hrabrost i veliko srce koje ste pokazali. Hvala vam što ste u ovo teško vrijeme u kojem se trenutno nalaze Turska i Sirija na najbolji način predstavili Bosnu i Hercegovinu i Tuzlanski kanton. Ponosni smo na sve vas“, kazao je danas premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić na prijemu kojeg je upriličio za članove spasilačkih službi sa područja našeg kantona, a koji su u okvirima cjelovitog tima iz Federacije Bosne i Hercegovine pomagali u spasilačkim akcijama nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Podsjećamo članovi vatrogasnih jedinica, gorske službe spašavanja i civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona dobrovoljno su se prijavili i odmah nakon zemljotresa otputovali pružiti pomoć u traganju za preživjelima.

„Iskustva ovih ljudi sa terena iz Turske nam ukazuju da ovakve situacije, iako su se desile relativno daleko, tjeraju nas da otvorimo neka pitanja i pomnije sagledamo situaciju i naše kapacitete u oblasti zaštite i spašavanja u Tuzlanskom kantonu. Vlada Tuzlanskog kantona tu stoji na dispoziciji i spremni smo uložiti dodatne napore kako bismo stanje u ovoj oblasti značajno unaprijedili“, kazao je premijer Halilagić.

Današnjem prijemu zbog opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati svi članovi spasilačke misije, ali su njihove kolege pokušale dočarati stanje koje su zatekli i ulogu koju su ostvarili u Turskoj.

„Po našem dolasku u Tursku zatekli smo i mnogo jače i veće zemlje od Bosne i Hercegovine. Oprema koju su oni posjedovali, u odnosu na opremu s kojom smo mi tamo došli je impozantna. Bez obzira na svu tu njihovu opremljenost naši članovi tamo su radili 24 sata dnevno. Imali smo timovi koji su konstantno, u koordinaciji sa AFAD-om, bili na terenu. Bili smo jedina zemlja koja je došla u Tursku i ponudila 24-osatnu pomoć. I zaista smo 24 sata bili na terenu i niti jednom nismo postavili pitanje kada akcija spasavanja prestaje. Naša jedina misao je bila da budemo tamo i da pružimo 300% naših mogućnosti. Tursku smo napustili tek onda kada je AFAD odlučio da se prekidaju akcije spašavanja. Posljednja smo država koja je napustila Tursku i nevjerovatne su scene našeg ispraćaja iz regije, gdje ljudi  zahvaljuju na doprinosu kojeg ste dali“, ukratko je pokušala objasniti svoje utiske iz Turske članica Federalne uprave civilne zaštite Sandra Musić.

„Današnji sastanak dodatno je akcentirao neophodnost jačanja postojećih i formiranja dodatnih specijaliziranih jedinica zaštite i spašavanja. Na nivou Tuzlanskog kantona Kantonalna uprava civilne zaštite će, uz podršku vlade raditi na formiranju ekspertnih timova na kantonalnom nivou, te u koordinaciji sa Federalnom upravom civilne zaštite, formiranju centra za obuku. Time bismo ljude, eksperte za pojedine oblasti, koje već imamo maksimalno iskoristili i njihovo znanje prenijeli na nove generacije, te proširili naše kapacitete“, kazao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Mirza Džinović.

U narednom periodu očekuje se da u Turskoj na teren uđe teška mehanizacija i započne raščišćavanje potpuno razrušenog područja. Ističu da se u uklanjanju ruševina i dalje mora voditi računa da se uklanja sloj po sloj u slučaju da se dogodi čudo da je netko i dalje živ pod ruševinama, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *