Premiership upozorio na razarajući učinak praznih tribina

Premier liga Engleske (EPL) upozorila je na razarajući finansijski uticaj na klubove, jer se suočavaju s mogućim izostankom navijača sa utakmica još šest mjeseci, nakon što je Vlada Velike Britanije u utorak uvela nova ograničenja zbog pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski premijer Boris Johnson stavio je na čekanje plan za omogućavanje postepenog povratka gledalaca na sportska igrališta u Engleskoj od 1. oktobra zbog povećanja slučajeva koronavirusa te upozorio da se povratak normalnom životu ne očekuje u narednih šest mjeseci.

“Razočarani smo što je odgođen siguran povratak navijača na utakmice”, ističe se u saopštenju Premier lige.

Pilot programi održani su proteklog vikenda širom zemlje na sportskim terenima na otvorenom, a broj gledalaca bio je ograničen na 1.000. No, nova sezona Premier lige počela je ovog mjeseca na praznim stadionima, a navijači su zadnji put prisustvovali utakmicama još u martu.

“Fudbal nije isti bez prisustva navijača i fudbalska ekonomija je neodrživa bez njih. Prošle sezone klubovi Premier lige pretrpjeli su gubitak od 700 miliona funti, a trenutno naša nacionalna igra mjesečno gubi više od 100 miliona funti. Ovo počinje imati poguban uticaj na klubove i njihove zajednice”, upozorili su iz Premier lige.

Medicinski službenici preporučili su da se britanski nivo upozorenja na COVID-19 pomakne s “tri” na “četiri”, što znači da je prenos virusa “visok ili raste eksponencijalno”. Dakle, sada je na snazi tek jedan nivo ispod potpunog zatvaranje zemlje kakvo je viđeno u proljeće ove godine.

Međutim, Premier liga se i dalje nada da će Vlada pronaći način da sigurno otvori stadione za navijače na osnovu već formulisanih protokola.

“Navijači na stadionima biće sigurni ili čak sigurniji nego u bilo kojoj drugoj javnoj aktivnosti koja je trenutno dozvoljena. To je već vidljivo u drugim evropskim ligama. Uvjereni smo da će klubovi Premier lige, koristeći inovativne načine da se navijači sigurno vrate na tribine, omogućiti povratak prihoda na svim nivoima igre, kao i da će održati aranžmane solidarnosti, trenutne porezne doprinose i finansijsku podršku lokalnim i nacionalnim ekonomijama”, zaključili su iz EPL-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *