Prema nama se okrenula masivna sunčeva pjega

U slučaju da dođe do koronalnog izbacivanja mase (CME), moguće je da će nabijene čestice koje dođu do Zemlje vršiti interakciju s našim magnetskim poljem i stvoriti šarena svjetla u atmosferi – poznata kao aurore

0
95

Brzorastuća sunčeva pjega veličine tri Zemlje u posljednja je 24 sata udvostručila veličinu te trenutno proizvodi baklje srednje veličine.

Sunčeva pjega gotovo triput veća od Zemlje nalazi se u dometu našeg planeta te bi prema nama u skoroj budućnosti mogla izbaciti baklje srednje kategorije.

‘Sunčeva pjega AR3038 donedavno je bila velika, a sad je ogromna’, napisao je Tony Philips, autor stranice SpaceWeather.com (Foto: Internet)

‘Sunčeva pjega AR3038 donedavno je bila velika, a sad je ogromna’, napisao je Tony Philips, autor stranice SpaceWeather.com.

‘Brzorastuća sunčeva pjega narasla je do dvostruke veličine u samo 24 sata’ dodao je Philips, naglasivši da magnetsko polje oko pjege može prema Zemlji izbaciti solarne baklje klase M. U slučaju da dođe do koronalnog izbacivanja mase (CME), moguće je da će nabijene čestice koje dođu do Zemlje vršiti interakciju s našim magnetskim poljem i stvoriti šarena svjetla u atmosferi – poznata kao aurore.

Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne oceanske i atmosferske administracije (NOAA) koji prati solarne baklje i ostale izboje nije izdao nikakve prognoze za aurore. Sunce je ovog proljeća bilo prilično aktivno, piše Space. Naša rodna zvijezda izbacivala je velik broj baklji klase M i X (najjače klase), dok joj se aktivnost pojačava prema vrhuncu jedanaestogodišnjeg ciklusa.

CME je u pravilu bezazlena pojava koja će u rijetkim slučajevima uzrokovati kratke prekide radiosignala i stvoriti prekrasna nebeska svjetla. U nekim rijetkim slučajevima CME može uzrokovati poremećaje u infrastrukturi poput satelita i strujnih vodova.

Jednostavan način tjera ljude da gube kilograme kao nikad prije!Jednostavan način tjera ljude da gube kilograme kao nikad prije!

Upravo zbog toga NASA i NOAA cijelo vrijeme prate sunce. NASA-ina sunčeva sonda Parker leti jako blizu zvijezdi ne bi li nam pružila priliku za otrkivanje tajni podrijetla sunčevih pjega te samim time omogućila bolje razumijevanje svemirskog vremena koje stvara naše Sunce.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here