Prelijepljen plakat oprosta građana Hrvatske u Ahmićima

Prelijepljen je plakat koji je Inicijativa mladih za ljudska prava, uoči godišnjice stravičnog zločina u Ahmićima, na ulazu u ovo selo postavila sa porukom: “Oprostite u ime građana Republike Hrvatske, 16.04.1993.”

Jasna je to poruka uoči godišnjice zločina, koja će se obilježiti iduće sedmice.

Kako nezvanično saznajemo, vlasniku imanja na kojem je postavljen plakat sa porukom upućene su prijetnje.

U noći, 15. aprila, je odlučio dokazati da 1. februara nije “pucao u prazno”. Sutradan je cijelo bošnjačko selo uništeno, zajedno sa stanovništvom.Nije ovo prvi put da se plakati sa porukama o Ahmićima uništavaju. Početkom aprila aktivisti YIHR-a su u Zagrebu postavili plakat koji podsjeća na žrtve ratnih zločina u Ahmićima. Za jedan dan on je uništen.Plakatom su, ususret 31. godišnjici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetili na zločine u Ahmićima i poručile da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i traže da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i uputi izvinjenje za svoje zločine.
“Uništavanje ovog plakata još je jedan primjer pokušaja brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha hrvatskih vojnih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini. U ljeto 2023. dijalog o zločinu u Ahmićima u javnom prostoru ponovno je započeo nakon što je osuđeni ratni zločinac s odlikovanjima RH za zasluge u ratu Dario Kordić izjavio: “Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, podsjetili su iz YIHR-a.Podsjećamo, MKSJ je u nizu predmeta utvrdio počinjenje zločina od strane HVO-a i hrvatskih snaga u BiH, a u predmetu Prlić i drugi je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata kojeg je vodila hrvatska ratna vlast na čelu s Franjom Tuđmanom.
 

Kordićevu prošlogodišnju izjavu amandmanom je osudio i Evropski parlament. No, zastupnici HDZ-a u EP-u glasali au protiv tog amandmana te se time odbili ograditi od Kordićevih izjava. Osim toga, Kordiću odlikovanja nisu oduzeta. To pokazuje da politički vrh Republike Hrvatske ne vidi počinjenje ratnih zločina i izostanak kajanja kao postupanje “protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj”, što je zakonski osnov za oduzimanje odlikovanja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *