Preko dvije hiljade rudara Kreke stupilo u generalni štrajk

0
341
sud zabrana strajk rudari kreka
Radnicima Kreke sud je nedavno zabranio najavljeni štrajk (Foto: Arhiva TL)

Više od dvije hiljade rudara Rudnika Kreka u Tuzli u 7:00 sati su stupili u generalni štrajk.

Informacije s terena govore da se proces štrajka odvija u skladu s dogovorom sa Sindikalnom organizacijom i bez problema uz ispunjavanje svih zakonskih uslova.

“Kreka je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat. Nismo naišli na takav odgovor, radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu jer nema plaće”, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdija Tokić.

Generalnim štrajkom rudari su danas u potpunosti obustavili proizvodnju, zbog čega će Kreka na dnevnoj osnovi ostvarivati gubitke od pet hiljada tona uglja u rudniku i dva površinska kopa.

Upravi rudnika upućeni određeni zahtjevi među kojima je, pored zahtjeva za rješavanje neredovne isplate mjesečnih primanja i zahtjev za rješavanje problema neulaganja u opremu, koja je zastarjela, što rudarima otežava rad. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here