Predstavnik roditelja iz Srebrenice: Mi smo, izgleda, usamljeni u našoj borbi

Otac dvoje učenika Prve osnovne škole u Srebrenici Damir Hrustić je kazao da su objavljene fotografije na društvenoj mreži s porukom “braća četnici” samo kap koja je prelila čašu, a da su problemi bošnjačke djece u Srebrenici mnogo veći.

Objava fotografija je izazvala niz reakcija roditelja bošnjačke nacionalnosti, a održan je i protest upozorenja u trajanju školskog časa.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti su Upravi škole, kao i nadležnim institucijama, uputili određene zahtjeve u kojima traže, između ostalog, odgovornost za incident koji se dogodio, ali i da se riješe drugi problemi.

“Mi želimo samo da naša djeca imaju prava kao što to imaju i druga djeca. Neka sva djeca imaju identična prava u ustanovi koja služi da steknu znanja i postanu dobri ljudi. Fotografije koje su se pojavile su samo kap koja je prelila čašu. Problemi su mnogo dublji i traju godinama”, rekao je Hrustić, koji se u Srebrenicu vratio 2006. godine.

On je kazao da uporno pokušavaju riješiti određene probleme, od školskog odbora, savjeta roditelja, pitanja jezika, ambijenta škole, nastavnog plana, dana škole i tako dalje.

“Nastavni kadar je uglavnom srpske nacionalnosti i osjeti se ta pristrasnost, što ne bi trebalo da bude. Kako god, škole nisu mjesto da se promoviše mržnja, da se veličaju ideologije”, kazao je Hrustić.

Emocije teško sakriti

Hrustić smatra da probleme koji postoje treba riješiti zbog djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu.

“Sve je ovo emotivno, teško je od djece sakriti sve to. Djeca treba da budu sretna, da imaju svoja prava, ne treba da se osjećaju manje vrijednima ili da ih neko smatra manje vrijednima. Ako se nastave ovakve stvari, ako ne bude rješavanja problema, ako se budu ponavljali slični ekscesi, ovaj grad i suživot nemaju budućnost”, rekao je Hrustić.

On je kazao da sada “srpska strana lažima i zamjenom teza nastoji da zasjeni istinske probleme u školi, pravdajući to kao da je sve normalno”.

“Djeca su naša budućnost, a u ovakvim uslovima školovati djecu je gotovo pa nemoguće. Vjerovatno ćemo razmišljati o nekim alternativnim metodama za ostvarivanje dječijih prava. Očekujemo da budu uvaženi naši stavovi, iako poučeni iskustvom iz prošlosti, ova borba će trajati. Nisu samo moja djeca u pitanju, nego i ona koja će se tek roditi, koja će tek ići u školu. Svako dijete treba da ima jednaka prava”, kazao je Hrustić i dodao da će njegova djeca zajedno sa svim ostalim nastaviti da se školuju i žive u Srebrenici.

Boriti se za budućnost djece

Još ne misle ići iz Srebrenice, kazao je Hrustić, ali da se uhvate kako razmišljaju o odlasku.

“Stekao sam dojam da jedan dio naših sugrađana veoma iritira naše bivstvovanje u našem gradu i da im smetamo što smo preživjeli genocid i vratili se na svoje. Ipak, treba se boriti za budućnost djece, da im se omoguće prava koja bi trebala da su im zagarantovana. Poslije svega, očekujem da će razum prevladati i poštovanje drugog i drugačijeg kako bi napravili dobar ambijent za našu djecu, jer to ona zaslužuju”, ispričao je Hrustić.

Dodao je da je ovo borba za svu djecu u BiH.

“Mi smo, izgleda, usamljeni u našoj borbi. Dosadašanje iskustvo kaže da smo prepušteni sami sebi. Izostane ta podrška uglavnom. Naravno da očekujemo više podrške, institucionalne, ali i svake druge. Očekujemo da ta podrška dođe iz Sarajeva kao političkog i svakog drugog centra države. Ovo je borba za svako dijete u Bosni i Hercegovini”, poručio je Hrustić. (AA)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *