Predstavnici vlasti RS-a obilježili dan pogibije vojnika JNA u “Tuzlanskoj koloni”

Za 12:30 sati je planirano polaganje vijenaca i cvijeća ispred spomen-kostrurnice u Pučilama nadomak Bijeljine i održavanje parastosa stradalim vojnicima
predstavnici vlasti rs i porodice poginulih vojnika jna polozili cvijece i zapalili svijece na brcanskoj malti
Delegacija iz RS-a odala počast poginulim vojnicima JNA na Brčanskoj Malti (Foto: D. Zabuš/TL)

Preživjeli učesnici događaja, članovi porodica stradalih vojnika i predstavnici entitetske vlasti iz Republike Srpske danas su stigli u Tuzlu, kako bi obilježili 15. maj, odnosno prisjetili se dešavanja od prije 32 godine kada se odvila bitka na Brčanskoj Malti. Prvi put ove godine pridružila im se i grupa pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ove srijede navršavaju se 32 godine od bitke na Brčanskoj Malti, odnosno događaja poznatijeg kao “Tuzlanska kolona”. Tog 15. maja 1992. godine u predvečernjim satima pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su agresorski napad, odbranivši grad od okupacije.

I ove godine u Tuzlu je stigla grupa osoba iz Republike Srpske, odnosno preživjeli učesnici događaja, članovi porodica stradalih vojnika i predstavnici entitetske vlasti. Za razliku od svih ranijih okupljanja, sada im se pridružila i grupa pripadnika Oružanih snaga BiH. Članovi porodica stradalih te preživjeli vojnici danas nisu željeli davati izjave.

Za 12:30 sati je planirano polaganje vijenaca i cvijeća ispred spomen-kostrurnice u Pučilama nadomak Bijeljine i održavanje parastosa stradalim vojnicima.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *