Predstavljena knjiga “Tuzlanski čuvari svjetlosti – Istorija fotografije” Faruka Ibrahimovića (Foto)

Radi se o djelu koje sadrži priče o više od 40 tuzlanskih fotografa. Iza svakog autora fotografija u knjizi stoji jedna posebna i zanimljiva priča

0
814

U Galeriji GM u Tuzli danas je svečano promovirana jedna izuzetno vrijedna knjiga u slici i riječi pod nazivom “Tuzlanski čuvari svjetlosti – Istorija fotografije”, autora Faruka Ibrahimovića.

Riječ je o vrijednoj knjizi koja je posvećena istoriji fotografije u Tuzli, kaže autor.

Priprema knjige trajala je od 2002. godine, a razlog što ranije nije predstavljena, svakako su problemi finansijske prirode. U našem društvu već decenijama ima novca za raznorazne događaje manje vrijednosti, a nema za knjige, posebno kao što je ovo kapitalno djelo.

Još od Tuzlanskih vremeplova, Dragiše Trifkovića, nije bilo štampanja ozbiljnijih djela, a knjiga “Tuzlanski čuvari svjetlosti – Istorija fotografije” to uistinu jeste i bez sumnje će zauzeti bitno mjesto u kulturi i bibliografiji grada Tuzle.

Radi se o djelu koje sadrži priče o više od 40 tuzlanskih fotografa. Iza svakog autora fotografija u knjizi stoji jedna posebna i zanimljiva priča.

Promotori na predstavljanju knjige bili su akademik Enver Mandžić i umirovljeni novinar Zlatko Dukić.

Faruk Ibrahimović, i sam vrstan umjetnički fotograf, u mlađim danima i fotoreporter, uspio je od zaborava spasiti veliki broj imena – fotografa injhove radove, među kojima u Drage Jovanovića, Matije Vučinića, Rasima Hadžikadrića, Miroslava Hlubne, Tomislava Trojaka, Slavka Zabuša, Amela Emrića i mnogih drugih “majstora objektiva”. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here