Predstavljena knjiga ‘BiH – 30 godina od sticanja nezavisnosti’ akademika Mirka Pejanovića

U organizaciju udruženja za modernu historiju i Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je predstavljena knjiga akademika prof. dr. Mirka Pejanovića “Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti”.

Akademik Pejanović, govoreći o knjizi, ističe da se sastoji iz četiri cjeline te da on, kao autor, nudi i rješenja za probleme s kojima se Bosna i Hercegovina kontinurano suočavaPrenosi Tuzlanski-ba.

– Knjiga ‘BiH 30 godina od sticanja nezavisnosti’ ima nekoliko svojih cjelina. Prva cjelina su međunarodne okolnosti, druga se odnosi na izazove u društvenom razvoju nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, treća se odnosi na lokalnu samoupravu s osvrtom na Grad Sarajevo i četvrta donosi moje prikaze, osvrte i recenzije na nekoliko knjiga koje su tretirale društveni razvoj BiH. Ono što je zajedničko za sva poglavlja jeste da je BiH u proteklih 25 godina prošla kroz brojne historijske izazove i u tome je uspješno imala odgovor za svoju budućnost i društveni razvoj. Izdvajam referendum, političku pluralizaciju, međunarodno priznanje, organizovanje odbrane, Dejtonski mirovni sporazum i dalju razvoj – kazao je akademik Pejanović.

Ističe da je BiH i nakon 27 godina pred historijskim izazovima, a to se odnosi na postizanje članstva u EU i NATO savezu.

– BiH provodi evropski integracijski proces, ostaju pregovori o otvorenim poglavljama, a u tom dijelu knjige zagovaram ubrzanu integraciju kako bi se izbjegle opasnosti koje su nedvile nad Evropom nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Treba se usvojiti zajednička reformsku agenda kojom se preuzima pravna stečevina i treća pretpostavka je interesno-građanska – naglasio je.

Promotor prof. dr. Sead Selimović s Filozofskog fakulteta u Tuzli ističe kako je akademik Pejanović, kao član Predsjedništva R BiH u periodu 1992-1995. godina, i sam pisao historiju Bosne i Hercegovine.

– Radi se o veoma važnoj knjizi, koja tretira izuzetno važna pitanja za BiH i društvo. Daje obilje podataka o BiH iz Drugog svjetskog rata kada je, po mišljenju autora, BiH obnovila svoju nezavisnost. Autor donosi niz relevantnih podataka. Ne želi manipulirati činjenicama kao što je to slučaj danas kada se činjenice iznose izvan konteksta. Vrlo je značajno istaći da autor nudi određena rješenje, nudi prijedloge određenih rješenja za stanje u kojem se danas BiH nalazi – rekao je prof. dr. Sead Selimović.

Promotorica prof. dr. Dženeta Omerdić s Pravnog fakulteta u Tuzli smatra kako knjiga nije namijenjena samo za studente Pravnog fakulteta ili politologije nego za širu čitalačku publiku, a posebno potcrtava sveobuhvatan pristup autora o temi koju je tretirao, prenosi Tuzlanski-ba.

– Izuzetno bitna knjiga koja će biti upotrebljiva ne samo za studente pravnih fakulteta i politokologije nego i za sve one koji se bave politikom ili će se baviti politikom. Ono što je po meni od posebnog značaja jeste činjenica s kojima se BiH suočava danas. Praveći historijski uvod akademik Pejanović je ukazao na određene periode, ali poseban značaj je u onom dijelu gdje ukazuje na izazove sa kojima se BiH treba suočiti i njegovo viđenje i insistiranje da se ukaže na sve ono što BiH predstavlja u naučnim radove različitog karaktera. Ova knjiga ima poseban značaj jer je sveobuhvatna – kazala je prof. dr. Dženeta Omerdić. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *