Predsjedništvo BiH sastanak sa Sattlerom: Bez odlaganja raditi na 14 prioriteta iz Mišljenja EK

0
430

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Zatler uručio je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine.

Džaferović: Sprovesti cjelovitu reformu pravosuđa u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je danas da će članovi Predsjedništva BiH naredne sedmice izdati zajedničku izjavu koju će uputiti svim institucijama kako bi se bez odlaganja radilo na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Nakon sastanka u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, Džaferović je rekao novinarima da je potrebno sprovesti cjelovitu reformu pravosuđa u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izbornim nepravilnostima, Džaferović je rekao da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH mora spriječiti sve zloupotrebe.

-Neka CIK provjeri svaku prijavu i neka rade svoj posao. Neka kao regulator izbora omoguće da izborna volja ljudi na izborima bude što vjernije prikazana, rekao je Džaferović.

Dodik: Biće teško doći do promjene Ustava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu trebati ozbiljan politički razgovor o mnogim temama u BiH, između ostalog o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformi Ustava, pitanju udaljavanja stranih sudija iz Ustavnog suda, kao i zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

-Biće teško doći do promjene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi. Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU. Obično se na kraju, pred samo punopravno članstvo, traži korekcija Ustava, a nama to traže gotovo na početku, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je Satler danas članovima Predsjedništva uručio izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU, prema kojem BiH predstoji dosta obaveza, te ocijenio da je dobro što bi u narednoj godini BiH mogla da ima otvorena vrata za kandidatski status za članstvo u EU.

Dodik je naveo da je na sastanku razgovarano i o paketu pomoći od devet milijardi eura za zapadni Balkan.

Također je rekao da članovi Predsjedništva BiH sutra putuju u Brisel gdje će se sastati sa predsjednikom Evorpskog vijeća Šarlom Mišelom.

Podsjetio je da Mišel nije mogao da primi članove Predsjedništva prilikom njihove nedavne posjete Briselu, pa je sad odredio ovaj datum.
-Uvažavajući njegovu poziciju mislim da treba da odemo u Brisel. Žao mi je, jer isti dan ovdje dolazi /evropski komesar za proširenje Oliver/ Varhelji, istakao je Dodik.

Željkjo Komšić nije prisustvovao sastanku.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here