Predsjedništvo BiH: S Palmerom razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji

0
546

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili su danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera, prenosi Anadolu Agency (AA)

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Ovaj istorijski događaj je imao ključnu ulogu u uspostavi mira i stabilnosti u BiH. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći i partnerskoj ulozi SAD-a u sprovođenju ključnih reformi. Ponovljena je posvećenost rješavanju pitanja od značaja za prosperitet zemlje, koja je u fokusu djelovanja Predsjedništva BiH.

Palmer je ponovio aktivnu podršku SAD-a Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi, jačanju demokratije i vladavine prava. Opredijeljenost Predsjedništva BiH je da se nastavi saradnja na sprovođenju paketa socio-ekonomskih reformi, borbi protiv korupcije i borbi protiv trgovine ljudima, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da u Bosni i Hercegovini postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju evropska budućnost zemlje. Pozdravljen je napredak koji je učinjen na evropskom putu BiH pod liderstvom Predsjedništva BiH.

Poseban fokus je stavljen na posljedice koje je na globalnom nivou izazvala pandemija virusa COVID-19. Razgovarano je o negativnom uticaju pandemije na ekonomsku stabilnost i prosperitet te modalitetima za oporavak i obnovu ključnih segmenta ekonomije.

Na sastanku je razgovarano o migrantskoj krizi, kao i o modusima za prevazilaženje postojeće situacije i iznalazak održivog rješenja.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na susretu Ericu Nelsonu, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH, te na pomoći i podršci u rješavanju ključnih pitanja od interesa za BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here