Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH u borbi protiv širenja koronavirusa

0
508
predsjednistvo bih hitna sjednica centralna banka bih
Izabran novi - stari sastav Upravnog vijeća Centralne banke BiH (Foto: Arhiva)

Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici donijelo odluku o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima zbog velike opasnosti od širenja COVID-19, u privremenom ustupanju dva sanitetska kontejnera opštinama Tomislavgrad i Drvar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH je usvojilo izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu i isti će se dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH. Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godine.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o mjerama i aktivnostima koje su preduzete u cilju suzbijanja i sprečavanja trgovine ljudima i poboljšanja statusa BiH na listi zemalja koje katalizira Odsjek za nadgledanje i borbu protiv trgovine američkog State Departmenta.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje memoranduma o razumijevanju za poboljšanje regionalne i prekogranične povezanosti u Jadransko-jonskoj regiji. Predsjedništvo BiH je, također, donijelo odluku o pristupanju BiH sporazumu o primjeni XI dijela Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o međunarodnom cestovnom prijevozu; sporazuma o izmjenama i dopunama sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bjelorusije o cestovnom prevozu putnika i tereta.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo: sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom cestovnom prijevozu; protokol uz sporazum o međunarodnom povremenom prijevozu putnika putničkim i običnim autobusima (INTERBUS sporazum) u vezi s međunarodnim linijskim i posebnim linijskim prevozom putnika putničkim i običnim autobusima; sporazum o grantu između BiH i Evropske investicijske banke, Zajednički evropski fond za Zapadni Balkan/WB-IG02-BIH-TRA-06, „Međunarodni koridor CVC: Bosna i Hercegovina – cestovna interkonekcija s Hrvatskom, poddionica I Tarčin – Ivan“; sporazum o grantu (GrCF W2 – Projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP); sporazum o zajmu (GrCF W2 – Projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj; sporazum o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Češke.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici ratifikovalo i Konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoću u poreskim stvarima (MAC) te nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here