Predsjednik MOK-a Thomas Bach stigao u Tokio na Olimpijske igre

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach doputovao je danas u Japan na Olimpijske igre u Tokiju, ali i kako bi razgovarao sa čelnicima Japana o epidemiološkoj situaciju u Tokiju kada su u pitanju Olimpijske igre.

Vlada premijera Yoshihide Suge proglasila je vanredno stanje za Tokio uslijed sve većeg broja zaraza, koje će trajati do 8. augusta, naveo je dpa.

Dužnosnici su također trebali donijeti odluku o gledateljima, usred izvještaja da će se ceremonija otvaranja i nekoliko natjecanja održati samo uz prisustvo VIP zvanica.

Organizatori su već zabranili dolazak gledalaca iz inostranstva i postavili ograničenje domaćih gledalaca na 50 posto kapaciteta i do 10.000 ljudi.

Japanska vlada, Međunarodni olimpijski komitet i lokalni organizatori obećali su sigurne igre i stroge epidemiloške mjere za sve uključene, ali većina Japanaca protivi se Olimpijadi pod tim uslovima.

Bach je stigao u zračnu luku Haneda kako bi nadgledao konačno odbrojavanje. Trebao bi prisustvovati brojnim sastancima, uključujući zasjedanje MOK-a na kojem se očekuje kako će australijski Brisbane biti izabran za domaćina Olimpijskih igara 2032. godine.

Igre, koje se već odgađaju godinu dana, trebale bi biti otvorene 23. jula, uprkos zabrinutosti da bi priliv desetaka hiljada ljudi mogao pokrenuti novi val zaraze koronavirusom. (Agencije)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *