Predsjednik Ekvadora proglasio vanredno stanje zbog talasa kriminala

Vlada će moći mobilizirati 3.600 vojnika i policajaca za patroliranje u 65 zatvora u zemlji, kao i povećanje prisustva na ulici

0
58
Policija stavljena u stanje vanredne pripravnosti (Foto: Twitter)

Ekvador se već neko vrijeme bori s porastom nasilnih zločina i zatvorskih nereda sa smrtnim ishodima. Vlada je kao osnovni problem ukazala na trgovinu i konzumiranje opojnih droga, prenosi DW.

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso objavio je u ponedjeljak 60-dnevno vanredno stanje usred porasta nasilnog kriminala povezanog sa drogom.

– Odmah ćemo naše oružane snage i policiju rasporediti na ulice jer uvodimo vanredno stanje na cijeloj teritoriji države – rekao je predsjednik na državnoj televiziji EcuadorTV.

Objava je uslijedila uoči posjete američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena. Njih dvojica će razgovarati o pitanjima sigurnosti, odbrane i trgovine.

S novim ovlastima, vlada će moći mobilizirati 3.600 vojnika i policajaca za patroliranje u 65 zatvora u zemlji, kao i povećanje prisustva na ulici.

Vlasti će imati moć da ograniče slobodu kretanja i okupljanja na dva mjeseca u pokušaju da obuzdaju sve veći broj ubistava, provala u kuće i pljački.

Ekvador je ove godine već registrirao gotovo 1.900 ubistava – više od 1.400 registriranih tokom čitave 2020. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here