Predsjednik CIK-a tražio podršku od Schmidta za policijsku zaštitu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sa saradnicima danas je prvi put od preuzimanja dužnosti posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH gdje se sastao sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH.

Razgovarano je o organizaciji i provođenju Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 02. oktobra 2022. godine.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je upoznao visokog predstavnika Schmidta sa izazovima sa kojim se susreće ili se može susresti Centralna izborna komisija BiH u toku izbornog procesa u BiH.

Posebno je istaknut izazov potpune popunjenosti biračkih odbora članovima i njihovim zamjenicima usljed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga od pojedinih političkih subjekata.

Drugo na šta je Arnautović skrenuo pažnju i zatražio podršku visokog predstavnika jeste policijski nadzor nad osjetjivim izbornim materijalom u noći sa 01. na 02. oktobar. U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilnika o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se zahvalio predsjedniku i članovima Centralne izborne komisije BiH na dobijenim informacijama i kazao da će pratiti sve izborne aktivnosti i reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima, saopćio je CIKBiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *