Predizborni cirkus sa opljačkanim građanima: Dosta ukradi, malo nagradi!

Najavljuju se „sadake“ za dio boraca, potom socijalno ugrožene. Vladajući manipulanti će svu najavljenu i planiranu milostinju isplatiti do izbora

0
252

Ovih dana na sceni je cirkuska predstava vlastodržaca sa opljačkanim građanima. Vlast dijeli predizbornu milostinju. Penzioneri su dobili po „stotku“. One sa najmanjim mirovinama sleduje još sto KM. Najavljuju se „sadake“ za dio boraca, potom socijalno ugrožene. Vladajući manipulanti će svu najavljenu i planiranu milostinju isplatiti do izbora. Do izbora, jer za „milostivi  dar“, od sirotinje očekuju glas! To je u suštini korupcija, u kojoj osiromašeni građani učestvuju zbog materijalne nužde.

Rečena hipoteza može izgledati rigorozno, ako je posmatramo  sa stanovišta osione  vlasti. Ali, ako je sagledamo sa civilizacijskog, praktično evropskog stanovišta, „rigoroze“ nema.  Pokazuje to slučaj i status penzionera/umirovljenika.

U Europskoj uniji prosječna  mirovina iznosi 52 posto od prosječne plate. U F BiH Vlada na čelu sa Novalićem, uz suglasnost vrha SDA i HDZ, praktično Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, pravi statistički slalom, pa je većini penzionera nejasno – koliki je iznos prosječne mirovine?

Prema zvaničnoj statistici, prosječna plata u F BiH za mjesec maj, bila je 1.110 KM. Nakon toga, parlamenti su usvojili odluku da se brojnim poslanicima i državnim službenicima povećaju plate za 10 posto, što znači da su plate u julu još uvećane.

Zvanične statistike za prosječne julske plate nema. Prema majskom prosjeku, mirovine bi – po  evropskim kriterijima – trebale biti 577,20 maraka. Ali, nisu. PIO/MIO F BiH u zvaničnoj statistici prezentira nekakvu kategoriju „samostalnih“ penzija i tvrde da im je prosjek 544,87 maraka. Ali, to je prosjek za 354.788 umirovljenika. Medjutim, u F BiH je 430.513 penzionera, a iz „samostalnog prosjeka“ je izostavljeno 75.725 umirovljenika sa najnižim primanjima. Na taj način vlastodršci  penzionerskoj kategoriji tvrde da imaju veći prosjek, pokušavajući ih prevariti da su blizu evropskih kriterija.

Kada se u statistiku uvrsti svih 430.513 umirovljenika pravi prosjek je 470 maraka i neki fenig. To je iznos niži od 43 posto prosječne plate. U odnosu na evropske parametre prosječna penzija u F BiH je manja za oko 107 maraka. „Na godinu“ PIO/MIO F BiH, po dogovoru s vlastodršcima, umirovljenicima – u odnosu na evropske parametre – pojedinačno „ukrade“ po 1.284 marke. Suma sumarum, vlastodršci, kao vlasnici našeg budžeta, godišnje penzionere „zakinu“ za 551.788.602 marke. To je računica po evropskim parametrima, a ne balkanskim kriminalno-korupcijskim.

Uz posljednju mirovinu vlastodršci su „udijelili“ po 100 KM, umjesto da su povećali penzije za 107 maraka i isplaćivali ih svaki mjesec. Najavljuju oni još pomoći za najugroženije kategorije gradjana – obespravljene borce i socijalne slučajeve, jer je njihov izborni glas najjeftiniji. Najjeftiniji zato što su opljačkani i ne mogu razmišljati kao slobodni, već gladni ljudi.

A, glad nema“ očiju,“ pa će mnogi „slijepci“ zaokružiti  one koji s njima prave predizborni cirkus, rukovodeći se devizom „dosta ukradi, malo nagradi“. A potom ponovo „zajaši sedlo“ vlasti, koje stenjući nose gradjani. Možda se dio i opameti, pa shvati cilj predizbornog cirkusa, jer im treba dugoročno  egzistencijalno rješenje, a ne  „milostinja“, za gozbu.  (Piše: Vehid JAHIĆ, kolumnista)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here