Pravosuđe istražuje Mektića, a on njih

0
75

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH konačno je dobila članove, a među njima je problematično jedno ime.

Komisiju čine poslanici Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić. Naročito je zanimljivo imenovanje poslanika SDS Dragana Mektića, budući da je protiv njega Sud BiH potvrdlo optužnicu Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja u vrijeme kada je bio ministar bezbjednosti. Dakle, Mektića istražuje pravosuđe BiH, a on će kroz istražnu komisiju da stražuje to isto pravosuđe.

Mektić nije odgovorio na pozove ni medija.

Komentarišući imenovanje članova istražne komisije, predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija podsjeća da su se oni o ovoj komisiji već izjasnili, kada je osnovana. Ističe da se radi o „nedozvoljenoj interferenciji dijela zakonodavne vlasti u pravosudni sistem i narušavanja principa podjele vlasti“.

– Smatramo to potpuno neprimjerenim pokušajem pritiska na rad pravosuđa i u tako nečemu pravosuđe neće učestvovati. Naš stav se nimalo nije promijenio. Pravljenje bilo kakve analogije sa Senatom SAD i kongresnim istragama u SAD, kako smo to čuli u argumentovanju rada ove komisije, potpuno je nemoguće. Radi se o različitim sistemima u kojima Senat kao gornji dom Kongresa SAD potvrđuje izbor sudija u Vrhovni sud SAD, te u pojedinim situacijama ima i ulogu suda (impičment). Prema tome, Kongres SAD ima drugačiju ulogu u društveno-političkom sistemu SAD u odnosu na pravosuđe od parlamenata u evropskim sistemima parlamentarne demokratije – kaže Tegeltja za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, Predstavnički dom BiH nema nikakvih ingerencija nad radom pravosudnog sistema, osim donošenja zakona.

– Na kraju, taj isti PD PSBIH je već izglasao Zakon o prestanku mandata članovima VSTS sa obrazloženjem koje se u cjelosti poklapa sa ciljem osnovanja ove istražne komsije. Znači, taj dom je usvajanjem tog zakona već zauzeo stav o pitanjima koji su predmet rada te istražne komisije, pa se i po tom osnovu rad te komisije pokazuje potpuno besmislenim. Usvajajući taj zakon u tom domu potpuno su obesmislili rad te komisije, unaprijed zauzimajući stav o pitanjima kojima bi trebala da se bavi ta komisija, pored toga što je rad te komisije potpuno van granica ovlaštenja parlamenta i principa podjele vlasti – tvrdi Tegeltija.

Kako kaže, sama činjenica da su članovi te komsije i lica protiv kojih je potvrđena optužnica i vodi se sudski postupak, pokazuje dodatnu apsurdnost čitave te situacije.

– VSTS i pravosudni sistem ni na koji način neće učestvovati u takvom apsurdu i narušavanju osnovnih načela demokratske podjele vlasti, ne osporavajući nadležnost parlamenta da donosi zakone kakve god misle da trebaju donijeti – poručuje Tegeltija.
Pekić: Nećemo se miješati

Članica privremene istražne komisje Mira Pekić (PDP) ne želi da komentariše bilo kog poslanika, pa ni Mektića.

– Nisam pravnik, ali dok se ne dokaže da je neko kriv on nije kriv. Mislim da tu ne bi trebalo da bude nekih problema – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Kada je riječ o radu komisije, objašnjava da će iduće sedmice generalni sekretar sazvati njenu prvu sjednicu, na kojoj će članovi između sebe izabrati predsjednika i zamjenika, te usvojiti poslovnik o radu.

– Kako ćemo dalje raditi zavisi od toga kako se dogovorimo, s obzirom da nas ima iz različitih političkih opcija. Dobro je da je imenovana komisija, mi o tome već godinu dana pričamo. Kada je riječ o optužbama da je ovo miješanje u rad pravosuđa, poručujem da će komisija da radi isključivo u skladu sa zakonima i ovlaštenjima koje imamo po Ustavu. Problemi u pravosuđu su prisutni i to su priznali svi politički subjekti u BiH. Imamo dobru volju da pomognemo da se ti problemi riješe, a ne da još više komplikujemo, niti imamo pravo na to – zaključuje Pekićeva.(is,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here