Pravosnažno oslobođena četvorica tuzlanskih policajaca, proces trajao sedam godina!

Sedam godina su trajale psihičke boli sedmoro ljudi, njihovih porodica i prijatelja! Sedam godina su trajala ročišta, njih više od trideset!

Događaj o kome je riječ datira iz noći 1. oktobra 2016.godine. a tri godine kasnije, tačno 3. novembra 2020. godine  novinska vijest je glasila:

Tuzlalive, ekrem avdic, kolumnista
(Izvještava: Ekrem AVDIĆ, novinar i publicista)

„Službenici Policijske stanice Centar PU Tuzla, Adnan Mustedanagić i Denis Mešeljić, nepravomoćno su u Općinskom sudu Tuzla osuđeni na osam mjeseci zatvora, uslovno na tri godine, zbog počinjenog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.  

Policajci Smajil Terzić i Želimir Gavrilović osuđeni su na godinu dana zatvora, uslovno tri godine, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u sticaju sa krivičnim djelom sprječavanje dokazivanja.

Pomenuti policajci propustili su spriječiti pokušaj ubistva na jednoj benzinskoj pumpi u Tuzli. Naime, kada su napadači nasrnuli na jednu osobu, koristeći pajsere i palice, policajci su se odvezli sa benzinske pumpe.

Odbrana optuženih policajaca: Advija Hodžić, Mensur Radončić, Rifat Konjić i Zlatan Bektić ulažu žalbu na presudu Opštinskog suda Tuzla koju Kantonalni sud uvažava i vraća predmet na ponovno suđenje.

Sud  2022. godine donosi oslobađajuću presudu na koju se žali kantonalni tužilac. Nakon dva ročišta, Kantonalni sud u Tuzli, 24. oktobra 2023. godine, donosi pravosnažnu oslobađajuću presudu četvorici tuzlanskih policajaca. Dakle, proces je trajao sedam godina!

Tuzilastvo TK, sudjenje, policajci
Nakon sedam godina pala optužnica. I šta sad? Ko će i iz kojih sredstava namiriti štetu? (Foto: Ilustracija, int)

Sedam godina su trajale psihičke boli sedmoro ljudi, njihovih porodica i prijatelja! Sedam godina su trajala ročišta, njih više od trideset! Sedam godina su advokati pisali odgovore, žalbe, podneske i druga pismena! Sedam godina je Tužilaštvo, odnosno tužilac, Vedran Alidžanović, pokušavao dokazati nešto što nije dokazao. Sedam godina je budžet, novac građana Kantona, bio Alajbegova slama!

Kako ne znam izračunati sve troškove advokata, optuženih, troškove sudaca i zapisničara,  pripadnika MUP-a, tužioca, molim Ministarstvo finansija u Vladi TK da izračuna koliko je novca građana potrošeno za još jednu, kako advokati vole da kažu, “veliku propuhu u sudu”!?

Zanimljivo, novinardžiluk ljubljen od Tužilaštva, onaj koji je bio raspisan i raspojasan u opisu rečenog događaja kao senzacije, oslobađajuću presudu policajcima, kao pobjedu pravne države, sasvim odgovorno i disciplinovano će prešutjeti! Po običaju! (Piše: E. AVDIĆ)

Podijeli

3 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *