Pravo vrijeme za konzumiranje češnjaka

Veliki grčki matematičar Pitagora češnjak je nazivao “kraljem začina“, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto. Prije gotovo 5000 godina uzgajali su ga Asirci, Egipćani, stari Grci i Židovi, a kasnije su njegov uzgoj preuzeli Rimljani.

Oduvijek se koristio u gastronomske, ali i u medicinske svrhe. Veliki grčki matematičar Pitagora češnjak je nazivao “kraljem začina”, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto.

Češnjak se smatra i prirodnim antibiotikom te čuvarom imuniteta, a u prilog njegovoj snazi govori i to da može ubiti razne vrste bakterija, piše Punkufer.hr.

Konzumiranje češnjaka na prazan želudac pomaže u prevenciji i liječenju velikog broja bolesti, a uzimanje na pravi način čini ga prirodnim antibiotikom. Zato, neka vas ne bude previše briga ako nekom “smrdite”.

Najvažniji učinak češnjaka na zdravlje:

– sprječava starenje i začepljenje arterija
– značajno smanjuje kolesterol u krvi
– jača imunitet
– ubija velik broj bakterija
– vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti
– snižava krvni tlak i ima protuupalna svojstva
– prirodni je antibiotik te je učinkovit lijek za uobičajene prehlade
– dobar je i za poremećaje živčanog sustava
– pomaže u ubijanju štetnih stanica
– djeluje kao antikoagulans, čime smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *