Pratnja jeste pravo, ali ne i obaveza, primjer bi joj mogla dati Angela Merkel

Pratnja je mnogim funkcionerima potrebna u velikom dijelu dana, no u kupovini namirnica nije, s obzirom na to da posao obezbjeđenja nije nošenje kesa nego sigurnost

6
589
Turković i Merkel - dva poimanja društvene odgovornosti (Foto: SB)

Ministrica Turković trebala bi da zna da u EU, kojoj težimo, premijeri i ministri, također, imaju privilegije i pratnju, ali je ne zloupotrebljavaju, a naročito se ne pravdaju “bezobraznim” razlozima, koristeći pratnju i državne automobile za kupovinu jaja i toalet-papira.

Nakon što su objavljene fotografije ministrice vanjskih poslova Bisere Turković kako odlazi u prodavnicu uz službenu pratnju reagovala je i ona sama kazavši da to nije uradila zato što želi nego zato što mora.

Po komentarima ispod objavljenih fotografija ministrice Turković koja u nabavku ide službenim automobilima vidi se da je javnost ljuta zbog ovakvog čina. Turković ističe da to nije mogla izbjeći jer je po zakonu obavezna pratnja.

“Večeras me neko uslikao kako kupujem namirnice u Bingu i to objavio na društvenim mrežama, tobože da me kompromitira. Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze”, napisala je ona.

Dalje dodaje kako bi i njoj bilo draže kupovinu obaviti “u miru s porodicom za vikend” nego ovako u posljednji trenutak “nakon dugog radnog dana”.

“Ali, mora se brinuti i o porodici i domaćinstvu, posebno u ovo vrijeme ramazana”, zaključila je ona.

Ministrica Turković, po zakonu ima pravo na pratnju, ali ne i obavezu. U svakom momentu, prilikom i nakon preuzimanja dužnosti dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH, ona se mogla odreći 24-satne pratnje.

Naravno, pratnja je mnogim funkcionerima potrebna u velikom dijelu dana, no u kupovini namirnica nije, s obzirom na to da posao obezbjeđenja nije nošenje kesa nego sigurnost.

Ministrica Turković bi trebala da zna da u EU, kojoj težimo, premijeri i ministri također imaju privilegije i pratnju, ali je ne zloupotrebljavaju, a naročito se ne pravdaju “bezobraznim” razlozima, koristeći pratnju i državne automobile za kupovinu jaja i toalet papira.

Najbolji primjer ministrici Turković mogla bi dati najmoćnija žena Evrope Angela Merkel. Njemačkoj kancelarki, nakon kupovine u marketu, diskretna pratnja ne nosi kese, jer ih ona ne tretira kao svoje sluge. (sb, tl)

6 Komentari

  1. Koliko moras biti ili neinformisan ili zlonamjeran da napises ovakav clanak.Novinar samo da je pogledao trenutno važeci zakon vidio bi da se u BiH lica koja imaju zastitu iste ne mogu dobrovoljno odreci. Prestanite ovom narodu “ispirati mozak”! Edukujte narod a nemojte ga dodatno zaglupljivati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here