Poznato koje će se sve zemlje takmičiti na Eurosongu u Švedskoj 2024., opet nema BiH

Švedskoj je Eurosong "vratila" sjajna Loreen, koja je u Liverpoolu trijumfovala sa pjesmom "Tattoo" i tako svojoj zemlji donijela rekordnu sedmu pobjedu

zemlje ucesnici eurosong 2024 bez ucesca bih
Eurosong se naredne godine održava u Švedskoj (Foto: EBU)

Na 68. po redu takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, koja će se u maju naredne godine održati u švedskom Malmou, učestvovaće 37 javnih emitera, saopšteno je iz EBU (Evropska radiodifuzna unija).

Kako je najavljeno, događaj će se održati 7, 9. i 11 maja 2024. u Malmo areni u istoimenom švedskom gradu.

U dva polufinala predstaviće se 31 država, a po deset najboljih iz obje noći u velikom finalu će se naći sa stalnom petorkom – Francuskom, Njemačkom, Italijom, Španijom i Velikom Britanijom, kao i domaćinom Švedskom.

Švedskoj je Eurosong “vratila” sjajna Loreen, koja je u Liverpoolu trijumfovala sa pjesmom “Tattoo” i tako svojoj zemlji donijela rekordnu sedmu pobjedu na muzičkom takmičenju, prenosi RTCG.

Na Pjesmi Eurovizije 2024. u Malmeu učestvovaće: Albanija (RTSH), Jermenija (AMPTV), Austrija (ORF), Azerbejdžan (Ictimai TV), Belgija (RTBF), Hrvatska (HRT), Kipar (CiBC), Češka (CT), Danska (DR), Estonija (ERR), Finska (ILE), Francuska (FT), Njemačka (ARD/NDR), Gruzija (GPB), Grčka (ERT), Island (RUV), Irska (RTE), Izrael (KAN), Italija (RAI), Letonija (LTV), Litvanija (LRT), Luksemburg (RTL), Malta (PBS), Moldavija (TRM), Holandija (AVROTROS), Norveška (NRK), Poljska (TVP), Portugal (RTP), San Marino (RTV), Srbija (RTS), Slovenija (RTVSLO), Španija (RTVE), Švedska (SVT), Švajcarska (SRG SSR), Ukrajina (Suspilne Ukrajina) i Ujedinjeno Kraljevstvo (BBC) (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *