Poznati svjetski meteorološki servis objavio opširnu prognozu

0
286
savjeti ljekari niske temperature zraka
Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje (Foto: Ilustracija/D. Zabuš)

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je opširnu sezonsku prognozu za Europu.

Prema ovom servisu, nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta umnogome će podsjećati na prošlogodišnju.

Olujni vjetrovi

Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi diljem Španije i južne Francuske te brojne promjene vremena.

Čak i bez olujnih vjetrova, druge dijelove južne Europe čeka vlažna zima.

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Europe ostati prosječne. No, temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže meteorolog Tyler Roys.

Dalje se navodi kako će unutarnji dijelovi istočne Europe ove zime imati neočekivano hladan zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stepeni ispod normalne obuhvata područje od srednje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava diljem Italije i Balkana također će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Europi.

Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Europe.

Ne predviđa se da će se sjeverna Europa suočiti s nestabilnim vremenom ove zime. Ne očekuju se ni olujno nevrijeme kakvo je prošle godine pogodilo dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske.

Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Prema Roysu, temperature će tokom druge polovine zime u sjeverozapadnoj Europi pasti na gotovo normalne i ispod normalnog nivoa.

Povrh prohladnog vjetra s istoka, La Niña će povećati prilike za snijeg u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni.

Cijene energenata

Prošle zime dijelovi Velike Britanije doživjeli su najsnježnija razdoblja tokom januara i februara, a meteorolozi kažu da bi se to moglo ponoviti i ove zime.

I AccuWetaher piše o zabrinutosti koja raste u Europi zbog cijena energenata.

S jedne strane, hladna, potencijalno snježna druga polovina zime mogla bi zvučati divno stanovnicima koji već godinama imaju zime bez snijega, ali, s druge strane, takvi uvjeti mogu dovesti do finansijskih problema jer računi za grijanje rastu.

U poređenju sa 2020, Europljani su do sada u 2021. doživjeli povećanje cijena plina za 600 posto. Ograničena ponuda i sve veća potražnja za plinom kako se privrede počinju oporavljati od pandemije koronavirusa izvršili su pritisak na cijene – piše AccuWeather. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here