Poznata imena novih ministara u Vladi TK

Na osnovu postojeće skupštinske većine koju čine SDA, DF, SD i četiri samostalna zastupnika izvršena je raspodjela ministarskih pozicija u Vladi Tuzlanskog kantona. Nova Vlada Tuzlanskog kantona bit će imenovana u srijedu, 22. marta na sjednici Skupštine TK.

Osim premijerske pozicije, od 12 ministarskih Stranci demokratske akcije pripalo je osam, Demokratskoj fronti tri i jedna ministarska pozicija za zastupnicu koja je napustila Stranku za BiH uz podršku dva nezavisna zastupnika, koji su dio vladajuće većine, prenosi Tuzlanski.ba.

Ministri iz redova SDA su:

Iz aktuelne Vlade TK svoje pozicije će zadržati Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke (prijedlog SDA Tuzla), Suad Mustajbašić, ministar finansija (Teočak), Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova (Gradačac), i ministar privrede Edin Duraković (Podrinje). Fadil Alić (Kalesija) – Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Derviš Ikanović (Banovići) – Ministarstvo za boračka pitanja, Duška Bećirović (Živinice) – Ministarstvo zdravstva i Fedahija Ahmetović (Sapna), Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Novi ministri iz Demokratske fronte:

Ministrica pravosuđa i uprave trebala biti Nataša Marošević, novi ministar za kulturu, sport i mlade bit će Damir Gazdić, a resor trgovine, turizma i saobraćaja pripast će Denisu Bećiroviću.

Poziciju ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice zadržat će Anela Ajšić, koja je napustila Stranku za BiH, ali ima podršku dva nezavisna zastupnika, koji su dio vladajuće većine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *