Pozlaćena ikona poklonjena Lavrovu vrijedna 12,5 miliona eura?

Sporna pozlaćena ikona, stara 300 godina iz Luganjska, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, vrijedna je nevjerovatnih, 12,5 miliona eura.

Ikona je bila pohranjenu u depozitu Banke Srpske u stečaju, koja je preuzela bivšu UKIO banku, tvrdi BN TV pozivajući se na saznjanja dobijena od izvora bliskih Dodikovom kabinetu.

Prema tvrdnjama tog izvora, Dodiku je rečeno da imaju poklon za Lavrova, pozlaćenu ikonu, koja je pohranjena u depozitu Banke Srpske, ostala iza vlasnika UKIO banke, čiji su vlasnici bili Litvanci i da će time obradovati ruskog šefa diplomatije i još više učvrstiti svoje prijateljske veze sa Rusijom.

Obrazloženje Dodiku, prema tom izvoru, je bilo da će tim poklonom samo vratiti Rusiji ono što im i pripada, a time još više osnažiti svoje veze sa tom zemljom.

Sam čin predaje poklona u Istočnom Sarajevu bio je, kako tvrdi izvor, izvan svih protokola. Jedan od Dodikovih savjetnika, priča on, na sastanak sa Lavrovim je uveo dvije TV kamere kako bi snimile čin uručenja poklona, Prije same ceremonije uručenja, otkriva on, taj savjetnik je također prenio i informaciju da sa Lavrovim želi da se čuje i Emir Kusturica, javlja rtvbn.ba.

Lavrov je prihvatio da razgovara sa Kusturicom i nakon kraćeg razgovora uslijedilo je i slikanje i uručenje ikone, za koju se naknadno ispostavilo da je ukradena i da pripada Ukrajini.

Šef ruske diplomatije je spornu ikonu odmah vratio u ambasadu BiH u Moskvi uz propratno pismo da je vraća darodavcu dok Interpol ne utvrdi porijeklo te ikone.

Kao što nije poznato otkuda ikona u depozitu Banke Srpske u stečaju, tako nije zvanično poznato ni kako je unesena u BiH, gdje je, kako je saopšteno iz Dodikovog kabineta, pohranjena u njegovom sefu.

Podsjećamo, komentarišući “aferu ikona” Dodik je rekao da je u pitanju porodična ikona i da će biti vraćena toj porodici, navodeći da tu nema ništa sporno i da su mediji sve izmislili.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *