Poziv na predstavljanje knjige “Strateško komuniciranje država” autora dr. Bože Skoke

Predstavljanje knjige”Strateško komuniciranje država”, autora dr. Bože Skoke biće upriličeno u petak, 10. ožujka/marta s početkom u 16 sati, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Autor knjige je jedan od vodećih komunikacijskih stručnjaka u Republici Hrvatskoj, redoviti profesor sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Božo Skoko.

Riječ je o monumentalnom izdanju na 850 stranica, podijeljenom u dva dijela. Prvi dio (autorski) je posvećen teoriji i praksi javne diplomacije, nacionalnog brendiranja i međunarodnih odnosa s javnošću, dok se drugi dio (urednički) odnosi na područja primjene i hrvatska iskustva, o kojima piše dvadesetak vodećih hrvatskih stručnjaka specijaliziranih za pojedina područja strateškog komuniciranja država.

Uz bogat pregled teorijskih pristupa i koncepata, originalan vlastiti prinos autora u razumijevanju tog fenomena i kreiranju novog modela upravljanja nacionalnim identitetom i imidžom u svrhu postizanja međunarodnog ugleda, knjiga donosi i studije slučaja te primjere dobre prakse iz cijelog svijeta, kao i priloge vodećih hrvatskih i svjetskih stručnjaka, koji pišu o primjeni strateškog komuniciranja u praksi. Tako ćete moći detaljno čitati o razvoju američke javne diplomacije; o izgradnji imidža Francuske kroz kulturu; o ulozi britanskih institucija u promjeni percepcije Velike Britanije, te ulozi Tonyja Blaira u stvaranju „cool” Britanije i genijalnoj kampanji GREA. Moći ćete otkriti tajnu popularnosti skandinavskih država – Švedske, Finske, Danske i Norveške, ali i kao je Estonija promijenila imidž iz post-sovjetske tranzicijske republike u uspješnu nordijsku zemlju. Detaljno je istražen i razvoj brenda Španjolske. U knjizi svoja iskustva izgradnje brenda Katara opisuje bivši ministar kulture te uspješne arapske države, a bivši šef danske javne diplomacije dijeli tajne vezane uz upravljanje kriznom komunikacijom u arapskom svijetu nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda…

Knjiga donosi i detaljnu analizu pokušaja izgradnje brenda Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Sve to ovaj sveučilišni udžbenik čini cjelovitim, nezaobilaznim i jedinstvenim u razumijevanju i primjeni strateškog komuniciranja država. A valja naglasiti kako je ovo prvi udžbenik posvećen fenomenu država kao komunikatora u međunarodnim odnosima, odnosno strateškom komuniciranju država, u ovom dijelu Europe, a po pristupu i načinu prezentacije sadržaja jedinstven je i u globalnim okvirima – ističu recenzenti.

Predstavljači su prof.dr. Vanda Babić i prof. dr. Enes Osmančević, saopćeno je.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *