Poziv iz Međunarodne zajednice u BiH na suštinske izborne promjene

0
232
OHR BiH sarajevo prevod dejtonski sporazum
Sjedište OHR-a u Sarajevu (Foto: Arhiva)

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zatražili su od bh. vlasti suštinske izborne promjene, koje će biti moguće provesti. Moraju se čuti glasovi stručnjaka Centralne izborne komisije i civilnog društva kako bi se reforme u potpunosti i učinkovito provele na vrijeme do idućih izbore, bez manipulacija. Ovo su poručili šef Delegacija Evropske unije u BiH Johan Zatler, američki ambasador Erik Nelson i šefica Misije OSCE-a Ketlin Kavalek.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Zatler pozvao je članove Interresorne radne grupe da rade na izmjeni izbornog zakonodavstva u smislu omogućavanja implementacije presuda Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. S druge strane, podsjetio je na važnost vraćanja povjerenja građana u izborni proces, kao i da on bude u skladu s evropskim standardima jer su uočene brojne i velike manjkavosti tog procesa.

-Potrebno je da se riješe problemi koji su uočeni u presudama Sejdić i Finci, ali i u presudama domaćih sudova. Dakle, ono što je također važno da se ne smiju izgubiti iz vida jesu izborni standardi. Vidjeli smo u novembru i decembru koliko je to važno i bilo koji paket koji izađe kao proizvod rada ove radne grupe zaista će morati odgovoriti na te izborne standarde, ističe Zatler.

Američki ambasador kaže da nema nikakve dileme da je prebrojavanje svakog glasa bez manipulacija obaveza svih stranaka i lidera, te da nema razloga za odgađanjem izmjena Izbornog zakona BiH.

-Reforma procesa odabira i popunjavanja biračkih odbora, tačnost biračkog spiska, uvođenje tehnoloških rješenja u proces brojanja glasova i bolja obuka, promjene su koje će pojačati efikasnost izbornog procesa i dovesti do povjerenja građana. Treba raditi na jačanju odgovornosti, a to zahtijeva krivično gonjenje onih koji čine izborne prevare, rekao je američki ambasador u BiH Erik Nelson.

Predstavnici međunarodne zajednice ponovo su podcrtali i važnost učešća CIK-a u radu Interresorne radne grupe, koji će biti i podrška, piše BHRT.

-Također smo ohrabreni činjenicom da će interrresorna radna grupa iskoristiti stručno znanje institucija i organizacija u ovoj zemlji kao što su CIK i Koalicija “Pod lupom”, naglašava šefica Misije OSCE-a Ketlin Kavalek.

Da će teško doći do pristanka svih na učešće CIK-a pokazuje i već poznat stav SNSD-a i HDZ-a. Trenutne članove CIK-a ne smatraju ravnopravnim sagovornicima jer su, za njih, izabrani nezakonito.

-Mislim da je hendikep i da nije dobro da Interresorna radna grupa radi bez stručnjaka i članova CIK-a BiH, kaže predsjedavajuća Interresorne radne grupe Alma Čolo (SDA).

-I sada se tek vidi šta znači kada ispolitizujete CIK i odnose, kako ćemo to rješavati pred nama je to ovdje u komisiji i vidjećemo koga ćemo zvati, ističe zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe Sredoje Nović (SNSD).

Za izmjene izbornog zakonodavstva i unapređenje cijelog sistema, zasigurno će biti potrebna spremnost svih aktera na kompromis, gdje će politički lideri morati ostaviti po strani razmirice i fokusirati se na rješavanje važnih pitanja, poručio je šef EU u BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here