Požar u Hrvatskoj pod kontrolom, izgorilo 20 kuća

Nema više nekontroliranog širenja požara na šibenskom području.

Kod Zatona je požar okružen sa svih strana. Sve snage su tokom cijele noći ostale su na terenu. Oko 2 sata vjetar se malo smirio, pa su vatrogasci uspjeli dio požarišta staviti pod kontrolu. U 6 sati su se u gašenje požara uključila dva kanadera. U vatrenoj stihiji jučer je povrijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik. Na području Rasline i Zatona izgorjelo je dvadesetak kuća. Saobraćaj je na tom području djelomično zatvoren.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je na twitteru da je situacija u Zatonu i Raslini danas bolja.

– Nema velikih vatrenih fronti i nekontroliranog širenja prema Vodicama. Vremenski uvjeti povoljniji. Požar su cijelu noć gasili vatrogasci iz Šibensko-kninske županije i još šest županija, te mnogi građani, vojnici i policajaci, dodaje Božinović.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice kazao je za HTV jutros da nema više nekontroliranog širenja vatre i da je požar kod Zatona okružen sa svih strana.

– Sve snage tokom cijele noći ostale su na terenu. Cijelu noć se gasilo. Oko 2 sata malo se smirio vjetar, pa su vatrogasci uspjeli dio požarišta staviti pod kontrolu. Ujutro nema nekontroliranog širenja vatre i velikih vatrenih fronti. Ujutro su se u 6 sati uključila dva kanadera. Noćas je na terenu bilo 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca, a i mnogi građani su pomogli, kazao je Tucaković.

Nije bilo naredbe o evakuaciji stanovništva. Nažalost, došlo je do velike materijalne štete – 20-ak kuća, te vinogradi, maslinici. Nije bilo preminulih, kazao je Tucaković i dodao da će vatrogasci ostati na požarištu do daljnjeg.

Istaknuo je da je jučer bio još jedan požar, jako veliki, na području Visočana, u Zadarskoj županiji. Tamo su također obranjene kuće, a sve raspoložive snage uz pomoć zračnih, gasile su požar.

Požar, koji je oko 11 sati izbio u Mrdakovici na Benkovačkoj cesti u vodičkom zaleđu, pretvorio se u kilometarsku vatrenu frontu i proširio prema Zatonu i susjednoj Raslini gdje je posao vatrogascima otežavao vjetar, koji je mijenjao smjer. Na požarište su jučer stigli premijer Andrej Plenković i ministri. (HRT)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *