Požar koji je ljetos buktao dvije sedmice na Blidinju napravio milionsku štetu

Štete koje su nastale u velikom šumskom požaru na planini Čvrsnica koji je ljetos zahvatio Park prirode Blidinje procijenjene su na više od milion KM, zbog čega će Općina Posušje tražiti pomoć viših nivoa vlasti, piše Klix.ba.

Ovu odluku su donijeli općinski vijećnici Posušja nakon što im je 9. novembra detaljno predstavljen izvještaj elaborata o procijenjenoj šteti koju je uzrokovao stravičan šumski požar tokom prošlog ljeta, kad je u gašenju vatrene stihije, koja je gutala sve pred sobom bila uključena i međunarodna pomoć.

Prema elaboratu o procijenjenoj šteti uzrokovanoj šumskim požaroma, na osnovu zaprimljenim prijavama i izvršenom obračunu iznosi 1.031.294,74 KM.

“Ovo se odnosi na štetu nastalu nakon velikog šumskog požara u Parku prirode Blidinje, u kojem je bilo zahvaćeno 339 hektara površine”, naglašeno je na tokom sjednice u Posušju, prenosi Klix.ba.

Povjerenstvo koje je izradilo elaborat predložilo je nekoliko mjera sanacije, između ostalog da načelnik donese Odluku o korištenju sredstava iz Budžeta općine, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju.

S obzirom na to da ova sredstva, prema njihovoj ocjeni neće biti dostatna za cjelovito pokrivanje troškova štete, daljnji prijedlog je da se načelnik općine, sukladno zakonu, obrati kantonalnoj vladi sa zahtjevom za pomoć.

Još jedan prijedlog Povjerenstva odnosio se na općinski štab Civilne zaštite, a vezan je za donošenje Odluke o korištenju sredstava ostvarenih temeljem posebne naknade za zaštitu i spašavanje.

Podsjetimo da je u julu ove godine požar na Čvrsnici divljao danima i da su se s vatrenom stihijom neumorno borile mnogobrojne vatrogasne ekipe, dobrovoljna društva i letjelice iz BiH i Hrvatske te je požar na Blidinju ugašen tek nakon 12 dana, kada je pala obilna kiša. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *