Povećanje satnice: Vlada TK i sindikati zdravstva postigli dogovor

Pregovarački timovi Vlade Tuzlanskog kantona i oba sindikata u zdravstvu Tuzlanskog kantona postigli su dogovor o povećanju neto satnice u zdravstvu.

Na sastanku je također dogovoreno da počnu pregovori za novi Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK.

U cilju iznalaska rješenja, predstavnici Vlade i sindikata intenzivno su tokom proteklih dana radili na približavanju stavova koji će biti prihvatljiv i za Sindikat i za Vladu Tuzlanskog kantona.

„Mi smo sa strane Pregovaračkog tima Vlade TK postigli dogovor i sredstva u iznosu od 3 miliona KM predviđena rebalansom, koja su bila obustavljena u Zavodu zdravstvenog osiguranja dok ne vidimo šta će biti sa pregovorima i štrajkom, će biti oslobođena da se vrši transfer prema javnim zdravstvenim ustanovama“, kazala je nakon sastanka ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Naglasivši da odluku o zvaničnom prekidu štrajka u zdravstvu na području TK mogu donijeti jedino organa sindikata a koji će o tome odlučivati kasnije tokom dana, predsjednik Strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH Zijad Latifović je kazao da je pronađen kompromis.

„Našli smo se na sredini između 2,76 i 2,78. U zavisnosti od koeficijenata tako će biti povećane plate našim radnicima. Ostaje nam još da tehnički dio izvršimo kod svojih poslodavaca, da se to uredi. Mi imamo raspon koeficijenata od 1 do 5,6 i oni zavise od toga kako će kome dijeljeno. Npr. radnica koja ima najmanja primanja će u koeficijentima (u procentima) dobiti najviše ali u parama neće.

U narednom periodu se očekuje početak pregovora u vezi sa novim Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

„Sa Pregovaračkim timom sindikata u zdravstvu sa područja TK smo dogovorili da nam za desetak dana pošalju zahtjev za početak pregovora vezano za novi Kolektivni ugovor tako da ćemo tu detaljnije pregovarati i o satnici i o dužini radnog vremena. Ono što bi se u suštini i trebalo da izmijeni“, najavila je ministrica Čolić.  (tl)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Valjda će sada početi raditi, jer ih većina radi i privatno, vade se na Covid, a i možda će manje tražit darova.

  2. Treba zdravstvo ukinuti. Em mi se odbija zdravstveno, em treba potkivat. Onda odo privatno, makar znam sta placam.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *