Povećanje plaća prosvjetarima u TK

Ukupno povećanje plaće od 8,6%, topli obrok veći za jednu KM po izrađenom danu, te naknadu za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 50% prosječne neto plate u FBiH,odnosno oko 500 KM

0
198

Od početka naredne godine prosvjetnim radnicima, uposlenicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu bit će povećana lična primanja. Rezultat je to danas potpisanih aneksa kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, kao i sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, najniže plaće, iznosa naknade za ishranu u toku rada i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora za zaposlene u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

Povećanjem osnovice i koeficijenata za obračun plaće uposlenici u ovim oblastima imat će ukupno povećanje plaće od 8,6%, topli obrok veći za jednu KM po izrađenom danu, te naknadu za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 50% prosječne neto plate u FBiH,odnosno oko 500 KM.

„Današnjim potpisivanjem ovih aneksa kolektivnih ugovora, potvrdili smo još jednom našu socijalnu osjetljivost i potrudili se da svim prosvjetnim radnicima, pokažemo da ih izuzetno uvažavamo i cijenimo. Svjesni smo da su oni zaslužili i više, ali ovo su trenutno maksimalne mogućnosti Kantonalnog budžeta“, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, te se svim članovima pregovaračkog tima sindikata zahvalio na korektnom odnosu i iskazanom razumijevanju.

Kroz ovako ostvareno socijalno pregovaranje i partnerstvo, stečene su snažne pretpostavke za unutrašnju stabilnost Tuzlanskog kantona.

„Osim ovih materijalnih prava koje smo definirali kroz sporazume, danas potpisanim aneksima kolektivnih ugovora definirali smo i dodatna pitanja koja će oveliko poboljšati status prosvjetnih radnika. Ovi aneksi imaju svoju finansijsku snagu, ali i snagu poštovanja prema prosvjetnom radniku i snagu shvatanja“, kazao je danas ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković ističući da je ovaj Kolektivni ugovor proširen i na zaposlene u ustanovama kulture koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK, a koji do danas nisu bili obuhvaćeni Kolektivnim ugovorom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here