Povećanje penzija ili slijede protesti

Ukoliko Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje penzija, obavezan je da organizuje mirne proteste

0
308
penzioneri izbor novi predsjednik saveze udruzenja penzionera fbih april
Detalj sa jednog od protesta penzionera u Tuzli (Foto: Arhiva TL)

Penzioneri u FBiH traže da se iznađe rješenje za vanredno povećanje penzija, u protivnom ne isključuju proteste. Jedan od glavnih razloga su svakodnevna poskupljenja neophodnih životnih namirnica.

U Federaciji Bosne i Hercegovine više od 60 % penzionera prima minimalnu penziju u iznosu od 380 konvertibilnih maraka. Ukoliko se izračuna , to znači da svaki penzioner od penzije do penzije dnevno može potrošiti desetak maraka. Da li je to dovoljno, može li se od toga živjeti?

Skoro pa ništa, ističu penzioneri. Jedva se može preživjeti, a kamo li živjeti.

Od većine penzionera – isti odgovor. A to je da se od penzije ne može živjeti, piše BHRT.

S ciljem pronalaska rješenja za povećanje penzija, iz Saveza penzionera Federacije traže hitni sastanak sa premijerom Federacije te nadležnim ministrima. Ako do toga ne dođe, iz Saveza poručuju da, u slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje penzija, obavezan je da organizuje mirne proteste i odredi vrijeme održavanja.

Kako kažu u Federalnom MIO/PIO, trenutno nemaju nikakva saznanja o promjenama visine penzija, ali da će djelovati u skladu s odlukom Vlade Federacije ako dođe do promjena. S druge strane, sve dok do tih konkretnih promjena ne dođe, bosanskohercegovački penzioneri će doslovno preživljavati dan za danom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here