Potvrđena optužnica protiv sedam odgovornih osoba u RMU Banovići

Svjesni da su 19 radnika članovi ili su bili članovi Sindikalne organizacije RMU Banovići, a da nisu članovi Sindikata zaposlenika RMU Banovići, samo zbog tog razloga, donijeli i potpisali odluke o otkazivanju ugovora o radu za ovih 19 zaposlenika
smjena kompletna uprava rmu banovici
Direkcija RMU Banovići (Foto: Arhiva/TL)

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv sedam odgovornih osoba iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići zbog postojanja osnovane sumnje da su obavljajući svoje menadžerske funkcije u periodu od maja 2020. do marta 2021. godine kao saizvršioci počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja. Optužnica je potvrđena protiv Fadila Kudumovića (54), Jasmine Husić-Mujić (38), Selmira Bijelića (47), Ibrahima Demirovića (50), Damira Mrkonjića (47), Emira Rahmanovića (44) i Ekrema Demirovića (50).

Postoji osnovana sumnja da su oni u pomenutom periodu, Fadil Kudumović, kao vršilac dužnosti direktora RMU Banovići, Husić-Mujić, Bjelić, Demirović i Mrkonjić kao izvršni direktori za različite sektore u rudniku iskoristili svoja službena ovlaštenja svjesni da teže povrijeđuju prava drugih radnika, te Rahmanović i Ekrem Demirović kao rukovodioci organizacionih jedinica prekoračili granice svojih ovlaštenja, te kao saizvršioci postupali protivno odredbama Zakona o radu FBiH i Statuta RMU Banovići.

Tako su, znajući da je i po Zakonu i po Statutu diskriminacija radnika zabranjena obzirom na članstvo ili nečlanstvo u sindikatima i u odnosu na otkazivanje ugovora o radu, te da radnik ne može biti stavljen u nepovoljniji položaj zbog članstva u sindikatu, pa svjesni da su 19 radnika članovi ili su bili članovi Sindikalne organizacije RMU Banovići, a da nisu članovi Sindikata zaposlenika RMU Banovići, samo zbog tog razloga, donijeli i potpisali odluke o otkazivanju ugovora o radu za ovih 19 zaposlenika, i ponudili im nove ugovore o radu gdje bi obavljali poslove sa predviđenim manjim koeficijentima za obraćun plaće, što su oštećeni morali prihvatati jer bi ostali bez zaposlenja.

Dakle, kao saizvršioci su im nanijeli štetu i teže povrijedili njihova radna prava.

Fadil Kudumović obuhvaćen je radnjama u svih 19 tačaka optužnice, dok su drugi saizvršioci obuhvaćeni u po nekoliko tačaka.

U ovom predmetu je u odnosu na dvije prijavljene osobe donesena naredba o neprovođenju istrage jer ne postoje osnovi sumnje da su počinili krivična djela, dok za dvije prijavljene osobe još nije donesena tužilačka odluka.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *