Potvrđena optužnica protiv komandanata Vojske RS zbog ratnih zločina kod Prijedora

Za zločine u Prijedoru, prema informacijama udruženja žrtava, dosad je doneseno oko 50 pravosnažnih presuda i izrečene kazne od oko 800 godina zatvora
Potvrđena optužnica protiv komandanata Vojske RS zbog ratnih zločina kod Prijedora

(Foto: Sud BiH, ilustracija)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je optužnicu protiv Veljka Brajića, Slobodana Taranjca, Ranka Kaurina, Branka Dženopoljca i Draška Topića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, navodi se iz ove pravosudne institucije 1. aprila.

U optužnici se navodi da su petorica visokih komandanata Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovala krajem jula 1992. u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta kod Prijedora, koje je nastanjeno, uglavnom, civilnim stanovništvom hrvatske i muslimanske nacionalnosti.

Prilikom kojeg je u samo nekoliko sati ubijena 61 žrtva, među kojima najmlađi dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna maloljetna žrtva bošnjačke nacionalnosti. Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni“, navedeno je prethodno u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su prilikom napada počinjena silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba, uglavnom muškaraca, odvedeno je u prijedorske logore.

Nekoliko žrtava preminulo je tokom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatvorenika dovezena iz Briševa.

Prilikom napada uništavani su i zapaljeni vjerski i civilni objekti, a preživjelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih susjednih naselja protjerano je i prisilno preseljeno sa tog područja, njih oko 350 civila“, ističe se u saopštenju Tužilaštva.

Tijela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identifikovana tokom 1997, 1998. i 2001. godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Brajića, Taranjca, Kaurina, Dženopoljca i Topića krajem decembra prošle godine.

Navode optužbe će, kako je saopšteno, dokazivati pozivanjem 143 svjedoka, od čega će pet svjedoka svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, dva vještaka, kao i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

U Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba. Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je i kroz prijedorske logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Za zločine u Prijedoru, prema informacijama udruženja žrtava, dosad je doneseno oko 50 pravosnažnih presuda i izrečene kazne od oko 800 godina zatvora.

U Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog tribunala prebačen na Sud BiH. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *