Potvrđena optužnica protiv Desnice Radivojevića

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Desnice Radivojevića, nekadašnjeg zamjenika premijera Federacije Bosne i Hercegovine, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se tereti da je krivično djelo počinio od jula do decembra 2014. godine kao zamjenik premijera FBiH, nakon što je došao do saznanja da se na području Federacije vrši dodjela poljoprivredne mehanizacije i opreme koju je Kina donirala za pogođene poplavama iz Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Stavljeno mu je teret da je, želeći da pribavi traktor iz donacije, na čiju dodjelu nije imao pravo jer nije bio upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava opštine i njegovo imanje nije bilo pogođeno poplavama, pronašao lice koje ispunjava uslove za to da bi na ime tog lica fiktivno bio doniran traktor koji bi on uzeo sebi.

Pri tome je tom licu odobrio isplatu sredstava u ukupnom iznosu od 5.000 KM iz budžeta FBiH i tako oštetio budžet, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti doniranog traktora i prikolice u ukupnom iznosu od 15.852 KM, saopšteno je iz Tužilaštva.(bhrt,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *