Potvrđena optužnica protiv šest osoba u predmetu “Hotel Tuzla”

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv šest osoba za  organizirani kriminal i druga krivična djela u vezi sa  nezakonitostima u  postupku privatizacije, neispunjavanje ugovornih obaveza i uskraćenu vrijednost investicionih ulaganja  u Hotel “Tuzla” od decembra 2007. do decembra 2009. godine.

Optužnicom se  Igor Pogačar (57) i Fadil Sarajlić (67), obojica državljani Republike Slovenije, terete da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal. Optuženi su  i  Amalija Simić (55), Nedim Hadžigrahić (59) i Nedžad Izić (61)iz Tuzle da su bili članovi pomenute grupe i pomagali Pogačaru i Sarajliću u činjenju krivičnih djela.

Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić se terete za krivična djela organizirani kriminal u vezi s prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave, dok su Simić i Izić optuženi za organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici je navedeno da je  šteta koja je činjenjem tih krivičnih nanesena privrednom društvu Hotel “Tuzla” veća od 9,5 miliona KM.

Također, optužnicom se za krivično djelo nesavjestan rad u službi tereti i bivši direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, ali ne kao član pomenute grupe.

Postoji osnovana sumnja da su Pogačar i Sarajlić organizirali ovu grupu,  koja je od decembra 2007. do kraja 2009. godine poduzimala niz radnji koje su bile  u cilju kriminalnog plana  organizatora grupe, te da su doveli u zabludu odgovorna lica u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju TK u pogledu ispunjavanja obaveza iz privatizacijskog ugovora a koja se odnosi na investiciona ulaganja u hotel “Tuzla” u iznosu od 15 miliona KM, čime bi preuzeli vlasništvo nad 67 posto dionica hotela nakon ugovornog preuzimanja obaveza od ortačke grupe u kojoj su bili radnici hotela “Tuzla”.

Za činjenje tih krivičnih djela osumnjičeni su koristili više firmi: RAM Invest u kojem je odgovorno lice Pogačar i koja je bila firma investitor, te Conint, Eurosar i  fiktivna firma Sar Holding koje su bile izvođači ili podizvođači  radova i  u kojima je odgovorna osoba i suosnivač  Sarajlić.

Tako su Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić, koji je bio prokurista u fiktivnoj  firmi Sar Holding i angažiran od Sarajlića da kontroliše izvođenje radova,  stvarali privremene situacije u kojima su navođeni radovi ili usluge koji nikada nisu izvršeni, odnosno  lažno su prikazivali stvarne vrijednosti investicionih ulaganja kako  bi pravno lice RAM Invest steklo većinsko vlasništvo nad Hotelom.

Kako bi prikrili stvarne vrijednosti investicionih ulaganja, Amalija Simić kao direktorica Hotela je sa Nedžadom Izićem i njegovom firmom Tehnokonsalting  zaključila ugovor o nadozru nad izvođenjem radova kojim bi prikrivali ulaganja, a također, Izić je kao stalni sudski vještak po uputama Sarajlića tri puta davao lažnu procjenu  vrijednosti izvršenog ulaganja na osnovu kojih je Agencija za privatizaciju TK donijela Uvjerenje o ispunjenim obavezama iz privatizacijskog ugovora.

U optužnici je nakon obavljenih istražnih radnji i vještačenja utvrđeno da je stvarni investirani iznos bio oko 5,3 miliona KM, dok preostali iznos veći od 9,5 miliona KM nikada nije investiran u Hotel. To je praktično značilo da je firma RAM Invest ulaganjem svega 5,3 miliona KM, umjesto 15 miliona KM,  stekla većinsko vlasništvo nad hotelom “Tuzla”.

Zijad Hasanhodžić, kao tadašnji direktor KAP-a TK osumnjičen je da, iako je bio svjestan da je podzakonskim aktima propisana obaveza Agencije da najmanje jednom godišnje vrši neposrednu i posrednu kontrolu izvršenja ugovora o privatizaciji, u tom periodu nije naložio da se izvrši niti jedna kontrola i provjera investicionih ulaganja, te je prihvatio  revizorski nalaz koji nije bio baziran na dokumentima koji nalaže Pravilnik. Na taj način je izdao RAM Investu uvjerenje o izvršenim obavezama i tom pravnom licu omogućio upis vlasništva nad 67 posto dionica Hotela Tuzla.

Iz Kantonalnog tužilaštva TK podsjećaju, radi se o predmetu visoke korupcije a podizanju optužnice je prethodila složena i kompleksna istraga tokom koje je prikupljeno gotovo 1.800 dokumenata koji su dokazna građa, a značajan dio dokumentacije pribavljen je putem međunarodne pravne pomoći iz Slovenije i dijelom iz Sjedinjenih Američkih Država. Također, tokom istrage su obavljeni ekonomsko-finansijsko, te elektro, mašinsko i arhitektonsko-građevinsko vještačenje koje je radio tim vještaka.

U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla predloženo da se poništi pravni posao koji se odnosi na različite ugovore u postupku privatizacije, kao i sve pravne posljedice koje su proizašle iz ugovora, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva. (F, tl)

Podijeli

One comment

  1. Ko zna, možda je ovo nagovještaj jedne nove klime, jednog novog vremena, vremena u kojem nema nedodirljivih, gdje istina, pravda poštenje pobjeđuje laž, nepravdu i kriminal. Ko zna, možda je ovo nešto novo, vjetar u leđa, jedno novo proljeće u radu pravosudnih institucija ovoga grada, ove države. Ko bi ga znao, možda ovdje “mali” čovjek dođe na svoje, pa se više ne bude osjećao građanom drugog reda.
    Poslije poteza i aktivnosti kao ovaj, gdje je kriminal i slijepcu vidljiv, za ponadati se.
    A brate, bilo je i vrijeme….

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *