Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora BKC-a TK Tuzla

1
715

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla Semira Fejzića (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući ovu funkciju u periodu od početka 2012. do maja 2015. godine počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

Optužnicom se Fejzić tereti da je u navedenom periodu kršio odredbe Zakona o budžetima u FBiH i relevatnog podzakonskog akta, te je držao i koristio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla od zakupnina za prostore, organizovanja manifestacija ili jednokratnih iznajmljivanja sala. Zaposlenicima je nalagao da takve prihode, u iznosu od oko 47.000 KM, koji nikada nisu evidentirani u poslovnim knjigama BKC-a kao vlastiti prihodi, ne uplaćuju na depozitni račun javnih prihoda Budžeta TK, što je bila zakonska obaveza budžetskog korisnika.

Novac od ovako ostvarenih prihoda, koji nije uplaćen na jedinstveni račun Trezora, je tako korišten za različite potrebe BKC-a Tuzla.

Na ovaj način je u pomenutom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist ovoj instituciji a oštetio budžet Tuzlanskog kantona.

1 komentar

  1. Platio je iz budžeta “monografiju” BKC-a, koja je naručena radi veličanja njegovog lika i djela. Ni “m” od monografije, više kao godišnjak sa više od 20 fotografija “velikog” direktora, čija je deviza bila “ja sa svakim fino”, sve dok mu se tapše
    Od anonimusa stigao seljak u visinu, u političke vode u kojima se jedino snalaze poltroni i interesdžije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here