Potvrđena optužnica protiv Bijedića, za slično djelo nema optužnice protiv Imamovića!

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju a vezano za nedovršetak izgradnje Stambeno-poslovnog objekta 15. maj u Tuzli.

Postoji osnovana sumnja da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija.

Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza, nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM, a zbog čega do danas ovaj stambeno poslovni objekat nije završen i predat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže protivno njihovoj namjeni je Direkciji pribavio korist u pomenutom iznosu.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od 5 godina.

U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje, saopćio je Odjel za informiranje Kantonalnog tužilaštva.

Ostaje, međutim, sumnja da je Kantonalno tužilaštvo u ovom poredmetu imalo dvostruke aršine, jer po “komandnoj odgovornosti” nije sankcionisan gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, iako je Direkcija u toi vrijeme bila javno preduzeće pod kontrolom općine, odnosno, sadašnje Gradske uprave.

Šta više, Tužilaštvo je nenamjensko trošenje novaca Direkcije za izgradnju dijela kompleksa Panonskih jezera, za što je krivično prijavljen Imamović, ocijenilo – zastarom!?

I sve je tempirano uoči samih izbora što je potaklo sumnje javnosti da se išlo na vodu jednom od kandidata za gradonačelnika Tuzle, a na štetu ostalih! (tl)

Podijeli

4 0 komentara

  1. Pa, bilo bi smiješno da nije tužno, ali jeste opasno po mentalno, i svako drugo, zdravlje: baš ovih dana je Gradsko vijeće na zadnjoj sjednici na prijedlog Gradonačelnika donijelo odluku da produži v.d. mandat aktuelnoj direktorici svog JP “Direkcija za izgradnju” doo Tuzla i da raspiše natječaj za članove Upravnog odbora te firme, baš na osnovu njenog Statuta i prava većinskog vlasnika. Zaista, teško je izbjeći narodske jednostvane “atribute”, koji govore o samoj suštini stvari: “Neko nekog j..e u zdrav mozak.” I to njegovim parama i uz, na neki način, dobrovoljni pristanak ili šta je to već.

  2. Vidi im osmeha. Kupus bi se ukiselio za jedan dan. FARAON I ČIKMINA.
    Ne znaš ko je lepši ali je Enko bez premca što se glove tiče.

  3. Za svo ovo vrijeme Jasmin Imamović, preko svojih poslušnika Almira Šute, Medihe Nuhbegović i Zijada Lugavića vodi tajne razgovore sa Tom Catom d.o.o. Tuzla, direktoricom Direkcije, Poreskom upravom Tuzla, a sve u vezi zakulisnih radnji u vezi zgrade 15. Maj. Naravno i sa tužiocima, njihovim jatacima. Čekaju se izbori kada će Jasmin i njegova bratija otići sa vlasti, da javnost sazna monstruozne kombinacije koje idu i za prevarom povjerilaca i stanara, koje je naređivao Glavni menađer, a njegovi poslušnici pokušavali provesti u djelo.

  4. Imamovic nije zasluzio da se izvesti al on se izgleda zajebava i sa tuzilastvom i sudom a po gradjanima Pisa uz pitanje sta mi mozete

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *