Potreban novi elan za Izborni zakon u BiH

Potreban novi elan za Izborni zakon u BiH, izjavila je Angela Merkel i dodala da kada se radi o zapadnom Balkanu, nije riječ samo o interesu zemalja zapadnog Balkana već i Evropske unije.

Angela Merkel, njemačka kancelarka održala je press konferenciju nakon samita Berlinski proces – zapadni Balkan. Govorila je o brojnim temama u kojima se dotakla i Bosne i Hercegovine naglašavajući da nije zadovoljna situacijom u njoj.

Merkel je na početku obraćanja istakla da prije približavanja Evropskoj uniji postoji velika želja daž regija sarađuje u fazi kada svaka pojedinačna zemlja radi na vlastitom pridruživanju EU.

“Riječ je o budućnosti ove regije i želim naglasiti da nije riječ samo o interesu zemalja zapadnog Balkana već i Evropske unije da se ovaj proces kreće naprijed, da se prvaziđu tendencije razjedinjavanja i otcjepljenja i da se upravo radi o tome da je ovo dio Evrope i da se mi radujemo članstvu svih članova”, navela je Merkel, prenosi N1.

Njemačka će donirati vakcine

Navela je da je na samitu razgovarano i o utjecaju pandemije i tome u kojem segmentu je potrebno pomoći zemlje zapadnog Balkana naročito kada je riječ o vakcinama.

“Znamo da ima jako mnogo još poteškoća koje treba prevazići, posebno kada je riječ s jedne strane, o dijalogu između Srbije i Kosova, a s druge strane, Bosna i Hercegovina i dolazak Christiana Schmidta koji će biti budući visoki predstavnik u ovoj zemlji. On je dijelom već počeo raditi, ali 1. augusta će zvanično preuzeti svoj mandat. Nažalost, postoji još jedan spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije tako da će nam trebati jako puno strpljenja i angažmana, ali su to sve prisutni učesnici ove konferencije danas također naglasili i mogu reći da će Njemačka od 30 miliona vakcina koje su nam na raspolaganju, tri miliona rasporediti zemljama zapadnog Balkana što je prije moguće”, dodala je Merkel.

Proces pridruživanja EU je spor

Tvrdi da su mnogi učesnici konferencije rekli da je regija ostvarila ipak određeni napredak kada je riječ pribiližavanje EU.

“Da ima i normalnosti u sastancima vlada i država, ali da ima još mnogo posla i da se mora nastaviti ovaj proces. Janez Janša u ime Slovenije je također učestvovao na sastanku i on je rekao da će predstavnike svih zemalja pozvati na neke razgovore o procesu pristupanja. Kod nas se treba razgovarati i o tome kada će EU biti spremna primati nove članice”, naglasila je.

O situaciji u BiH

Merkel smatra da je u nekim zemljama članicama otvoreno dosta poglavlja u sklopu sporazuma o pridruživanju.

“Za većinu zemalja na Balkanu je također tempo pridruživanja jako spor, ali moram reći mi smo i o tome razgovarali i jako mnogo je različitih načina razmišljanja. Neke ideje su opravdane dok druge nisu, ali ima jako mnogo posla, poput suzbijanja korupcije. Pvaj proces pridruživanja traje sporije nego što su neki očekivali i nadali se da će biti. Kada smo počeli 2014. godine sa Berlinskim procesom, on je omogućio kooperaciju unutar regije uz pomoć programa za podršku Evropske komisije i EBRD-a, ali ima uvijek nekih poteškoća koje se ne mogu predvidjeti i vidjeli smo i sami koliko su dugo Grčka i Sjeverna Makedonija pregovarale o nazivu imena. Na kraju je Sjeverna Makedonija postala članica NATO-a, ali je odjednom Bugarska sve to skupa zaustavila i sada se ponovo mora i to prevazići”, naglasila je.

Merkel je istakla da situacija u BiH nije zadovoljavajuća.

“Tu treba novi elan za novi Izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt dobiti dovoljno podrške u ovom teškom vremenu koje mu predstoji. Dakle, dosta toga se uradilo posljednjih godina, ali ima još mnogo toga da se učini da bismo napravili neke napretke”, poručila je Merkel.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *