Potpisani kolektivni ugovori između Vlade i sindikata zdravstvenih radnika TK

Novi ugovor predviđa povećanje satnice i koeficijenata, te uopće poboljšanje materijalnih prava doktora, stomatologa, medicinskih i nemedicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona
(Potpisivanje kolektivnih ugovora između Vlade TK i dva sindikata zdravstva – Foto: Press TK)

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović danas je sa predsjednicom  Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona Adisom Fakić i predsjednicom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Elvirom Konjić potpisala kolektivne ugovore o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona.

Novi ugovor predviđa povećanje satnice i koeficijenata, te uopće poboljšanje materijalnih prava doktora, stomatologa, medicinskih i nemedicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

Današnje potpisivanje kruna je temeljite analize i pregovora koje smo vodili sa sindikatima. Drago nam je da smo svim našim uposlenicima u javnim zdravstvenim ustanovama ovim ugovorom dali nešto bolja materijalna prava koja nastoje da prate inflaciju i druge društvene tokove. Uz rekordna ulaganja u oblast zdravstva u smislu nabavke opreme, rekonstrukcije i adaptacije naših klinika, koja za protekle dvije godine iznose oko 20 miliona KM, praćenjem finansijskih trendova i inflaciju, Vlada je također i kroz intervencije u materijalna prava zaposlenika nastojala zadržati ili eventualno i popraviti njihov materijalni status. Ovo je trenutno maksimum kojeg smo mogli izvući iz našeg zdravstvenog fonda, a u narednom periodu nastavit ćemo naše razgovore i pokušati djelovati u skladu sa finansijskim kretanjima u Bosni i Hercegovini“, kazala je danas ministrica Bećirović.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazali su i predstavnici oba sindikata.

Svjesni smo šta se sve čini za zdravstvo na području Tuzlanskog kantona, koliki su napori svih timova da se očuva javni zdravstveni sistem u TK i ne možemo stavljati interese doktora ispred svih tih drugih interesa. Počeli smo ovaj proces korektnog vrednovanja doktora i to je ogroman korak i zbog toga smo djelomično zadovoljni, ali ne možemo imati sva rješenja sad i odmah, i ne možemo imati rješenja kakva samo mi mislimo da su ispravna, te ona trebaju biti usaglašena i sa drugim uposlenicima u zdravstvu i drugim interesima u zdravstvu, a u pogledu i prostora i opreme i kadra“, kazala je Elvira Konjić.

Danas potpisani kolektivni ugovori će se primjenjivati od 1. juna 2024.godine i važit će u naredne tri godine, s tim da će Vlada Tuzlanskog kantona i sindikati u narednoj godini nastaviti razgovore o plaćama i naknadama radnika, naspram finansijskih pokazatelja, inflatornih kretanja i stanja u zdravstvenom sistemu. (OzITK)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *