Potpisan sporazum o saradnji Tužilaštva BiH i Ureda evropskog javnog tužioca

Sporazumom se reguliše i omogućava obostranu saradnju formiranje zajedničkih istražnih timova, u borbi protiv korupcije, organizovanog i prekograničnog kriminala

Sporazum potpisali evropska tužiteljica EPPO Laura Corduta Kovesi i glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajgan

U sjedištu Ureda europskog javnog tužioca u Luksemburgu, potpisan je sporazum o saradnji Ureda glavnog europskog tužioca i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji su potpisali Glavna europska tužiteljica EPPO Laura Corduta Kovesi i glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić.

Ovaj sporazum, kojim se reguliše i omogućava obostrana saradnja, omogućit će između ostalog formiranje zajedničkih istražnih timova, u borbi protiv korupcije, organizovanog i prekograničnog kriminala, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Jedna od osnovnih uloga Europskog javnog tužioca (EPPO), je zaštita finansijskog sistema Europske unije, kao i fondova EU, čiji je korisnik između ostalih i Bosna i Hercegovina. 

Potpisivanje sporazuma važan je korak u procesu EU integracija naše zemlje i rezultat je intenzivnog rada Tužilaštva BiH, na planu međunarodne saradnje i europskih integracija, kao i povezivanja sa partnerskim europskim institucijama i agencijama za provođenje zakona.

Prilikom potpisivanja sporazuma, glavni tužilac Kajganić, upoznao je glavnu tužiteljicu Ureda europskog javnog tužioca sa naporima i aktivnostima koje realizuje Tužilaštvo BiH sa partnerskim policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona, u borbi protiv korupcije i organizovanog međunarodnog kriminala i pozvao je gđu Kovesi, da tokom 2024. godine, posjeti Bosnu i Hercegovinu i Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *