Potpisan dokument o saradnji u borbi protiv korupcije Vlade TK i Ambasade SAD u BiH

0
92
(Foto: Ured za informiranje TK)

Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije danas su u ime Vlade Tuzlanskog kantona i Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i direktor Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona (INL) Stiven Glejzer (Stephen Glaser).

Memorandumom se predviđa da Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, kao Odjel pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu, finansira paket tehničke pomoći Vladi Tuzlanskog kantona kao pomoć u njenoj borbi protiv korupcije. Ovim se žele postići  održive, dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima kroz koordinirani i integrirani pristup suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage.

„Današnji događaj nastavak je našeg dosadašnjeg pravca djelovanja u ovoj oblasti. Vjerujemo da će danas potpisani Memorandum i razgovor koji smo imali biti „vjetar u leđa“ Vladi TK da ove procese nastavimo, a kako bismo u konačnici uspostavili i u punu funkcionalnost stavili Ured za borbu protiv korupcije“, kazao je premijer Halilagić, te se zahvalio predstavnicima Ambasade SAD u BiH na pomoći.

Cilj uspostavljene saradnje je da se koordiniranim i integriranim pristupom suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage, postignu održive i dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima. S tim u vezi, navedena podrška uključivat će poboljšanje saradnje antikorupcijskih institucija s drugim relevantnim agencijama, uključujući druga upravna tijela, Tužilaštvo i policiju TK, te druga tijela prema potrebi.

„Želim se zahvaliti Vladi na današnjem susretu. Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini je jedna od bitnijih stvari za Vladu Sjedinjenih Američkih Država i svaka vlada u BiH koja želi da se bori protiv korupcije, mi smo tu da pomognemo. U svakoj zemlji ima korupcije, uključujući i SAD. Upravo zbog korupcije u SAD-u smo naučili kako da se protiv nje borimo i važno je da čestitamo Vladi TK na napretku koji je napravila do sada“, pojasnio je direktor Glejzer, ističući da je ovo tek treći ured za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanje Memoranduma je još jedna u nizu aktivnosti kojim se pokazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu, kao i odlučnost da se poduzmu sve moguće mjere da bi se korupcija smanjila na najmanju moguću mjeru.

S tim u vezi ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević je objasnila da je Vlada Ured koncipirala kao tijelo koje će voditi i u kojem će raditi politički nezavisni državni službenici, koji se primaju putem nezavisne Agencije za državnu službu, te da će kao takav biti oslobođen bilo kakvog političkog utjecaja.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i Viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Larson (Eric Larson).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here