Postignut kompromis za rješenje problema rudara

0
221

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, prdstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i zvaničnici Elektroprivrede BiH postigli su na sastanku u Sarajevu kompromisno rješenje i usaglasili sedam tačaka sporazuma koji će tokom dana biti potpisan.

-Uspjeli smo kompromisno doći do sporazuma. U ovoj priči nema pobjednika. Imamo isti cilj – da kroz proces restrukturiranja dovedemo rudnike do nezavisnog funkcionisanja, rekao je Džindić nakon sastanka.

On je sapoćio da su podloga za dogovoreni sporazum bili prijedlog Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i sporazum koji je pripremila uprava Elektoprivrede BiH na čelu sa direktorom Admirom Andelijom.

Sporazum ima sedam tačaka, od kojih je prva da proces restrukturiranja rudnika nema alternativu i da su učesnici obavezni da koncept realizuju kroz socijalni dijalog.

Elektorprivreda BiH obavezna je da osigura sredstva za penzionisanje rudara koji su već stekli ili će do kraja 2021. godine steći uslove za odlazak u penziju potpisnici se obavezuju da se
-strukturiranje sedam rudnika sastavku koncerna Elektoprivrede realizuje najkasnije do kraja 2023. godine
-zbrinjavanje viška radnika će se vršiti na socijalno prihvatljiv način, prirodnim odlivom, te prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radnika, a finansijska sredstva osiguraće Elektroprivreda BiH
-peta tačka odnosi se na izradu novog pravilnika o radu, pri čemu će se poštivati važeći kolektivni ugovor za sektor rudarstva
-Elektroprivreda BiH obavezuje se da osigura nastavak investiranja ulaganja u rudnike
-Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH zadržava pravo da u slučaju nepoštivanja sporazuma, ponovno aktivira odluke o štrajku i protestima.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, izjavio je da njihov pregovarački tim ima razloga za zadovoljstvo.

On je naglasio kako je ključni problem, za njih, bilo pitanje penzionisanja radnika koji su stekli uslove za penziju, ali nisu mogli da ga ostvare jer za to nisu ispunjeni uslovi.

-Danas imamo odluku da će oko 419 radnika do kraja 2021. godine moći da budu penzionisani, oni koji su već dobili rješenje i oni koji će do kraja godine ispuniti uslove. Smatramo da je ovaj proces restrukturiranja na planu ljudskih resursa moguće okončati najkasnije do kraja 2023. godine. Važno je da je definisan proces zbrinjavanja viška radnika kroz prirodni odliv, prekvalifikacije i dokvalifikacije kadra koji imamo, kao i podsticajne otpremnine, rekao je Husić.

On je potvrdio da Sindikat zadržava pravo da ponovno aktivira odluku o protestu i štrajku u sedam rudnika, ukoliko se sporazum ne bude primjenjivao.

Geveralni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ocijenio je da su predstavnici tri strane danas izašli iz, kako je rekao, perioda nerazumijevanja i da će se u narednom periodu posvetiti aktivnostima na restrukturiranju rudnika.

-Mi u Elektroprivredi smo većinu aktivnosti koje će danas biti potpisane pokrenuli u prethodnom periodu, između ostaloga o izdvajanju sredstava na zbrinjavanju viška uposlenih i izdvajanju sredstava za investiranje u rudnike koji će formalno biti odobreni 25. maja na našoj skupštini, nakon čega će ta sredstva postati operativna, rekao je Andelija.

On je podsjetio da je Elektroprivreda BiH ukupno odbrila 125 miliona KM za zbrinjavanje viška radnika i 130 milona KM za nastavak investiranja u rudnike.

Andelija je pozvao povjerioce rudnika na strpljenje kako bi se došlo do situacije kada će rudnici biti u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here