Postepeno naoblačenje, sa susnježicom i snijegom

Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. U poslijepodnevnim satima slab snijeg može padati na sjeveru i istoku Hercegovine

0
290
Foto: D. Zabuš

Jutros je pretežno oblačno u Krajini i dijelu centralne i sjeverne Bosne. U većem dijelu zemlje je pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -16; Bugojno -13; Zenica -11; Sokolac i Tuzla -10; Sarajevo -9; Srebrenica -8; Doboj -7; Bijeljina i Livno -4; Banja Luka, Prijedor i Sanski Most -3; Gradačac -2; Bihać i Trebinje -1; Mostar 0; Neum 1°C.

Danas u Bosni postepeno naoblačenje prije podne. Uglavnom će padati snijeg, a u nizinama može padati i susnježica. Većina padavina je na području Krajine i centralne Bosne. U Hercegovini vedro prije podne. Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. U poslijepodnevnim satima slab snijeg može padati na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 2°C, na jugu zemlje do 8°C.

Hladno vrijeme, izraženija naoblaka i povremene, slabije padavine, nepovoljno će djelovati na većinu populacije. Moguće su i cjelodnevne epizode negativnih temperatura u dijelu Bosne, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom odijevanju, te maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito osjetljive grupe poput osoba sa ishemijskim i plućnim bolestima, starijih, trudnica i djece. Opštu sliku će dodatno kvariti konstantno, povremeno jače sjeverno strujanje. Na jugu neznatno ugodnije, uz malo više temperature zraka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here